Iohannis despre execuția bugetară din primul trimestru al anului 2018

Context

Luni, 7 mai 2018, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o serie de declarații cu privire la execuția bugetară din primul trimestru al anului 2018.

Am verificat (aproape) întreg discursul Președintelui (am folosit Hotnews pentru transcriptul declarațiilor). Unele dintre afirmații sunt imposibil de verificat, fiind mai curând declarații politice. Însă printre cele verificate, există și afirmații adevărate, și afirmații parțial adevărate sau false. Le găsiți mai jos:


Dacă vă place ce facem, ne puteți susține printr-o donație.


Bună seara!
Astăzi despre banii românilor. S-au publicat astăzi datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al anului 2018, date publicate cu întârziere.

Parțial adevărat. Într-adevăr, pe 7 mai 2018 a fost publicat Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I 2018. Afirmația este parțial adevărată pentru că Ministerul Finanțelor Publice publică și date lunare privind execuția bugetară (care sunt date operative), iar cele de până la data de 31 martie 2018 au fost publicate pe 27 aprilie 2018, în Buletinul MFP. Cât privește întârzierea, în anii precedenți rapoartele privind execuția bugetară pe primul trimestru au fost publicate cu o ușoară întârziere față de anii precedenți (2 mai în 2017 și 29 aprilie în 2016).

Mă voi referi la aceste date, care arată execuția finanțelor publice. Dar înainte de asta, câteva aprecieri mai generale. Aș începe cu o constatare pe care am mai făcut-o în diferite formule. Programul de guvernare PSD, de la bun început, s-a aflat pe contrasensul unei logici economice elementare.

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

După cum se cunoaște, PSD a propus românilor, pe de-o parte, scăderea taxelor și impozitelor, o acțiune începută acum doi ani cu scăderea TVA. Pe de altă parte, au propus o creștere puternică a cheltuielilor bugetare, pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, au spus ei, pentru autostrăzi, au spus ei, pentru școli, au spus ei.

Adevărat. În programul de guvernare se regăsesc aceste măsuri.

Pentru economiști, dar și pentru cei interesați, această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică care a fost propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creșterea salariilor și realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuație care cu greu poate fi dusă la bun sfârșit. Și, într-adevăr, trebuie să vedem un pic cât va ține această iluzie creată de PSD.

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

În privința creșterilor salariale, la care m-am mai referit, PSD a reușit contraperformanță rară. Până și cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulțumiți. S-a promis o creștere de 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a rămas pe hârtie, fiindcă, printr-o inginerie contabilă, au fost trecute cheltuielile de CAS de la angajator, partea care revenea angajatorului, la salariat, și astfel s-a anulat practic această creștere.

Parțial fals. În programul electoral, promisiunile au fost un pic mai nuanțate. Creșterea medie a salariilor bugetarilor în 2017/2016 a fost de 20%. Potrivit datelor operative privind execuția Bugetului general consolidat pe 2017, cheltuielile de personal au crescut față de anul 2016 cu 22%. În același timp, este adevărat că în Programul de guvernare era specificat și faptul că vor crește salariile tuturor bugetarilor. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru toată lumea pentru salariul net („în mână”), după cum admitea de altfel și ministrul Muncii (într-o verificare pe care o puteți regăsi aici), dar cauzele nu sunt numai generate de trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator (ingineria contabilă menționată de Președinte), ci și de unele modificări introduse prin legea salarizării unitare.

Venituri Bugetari

Sursa: Program electoral PSD

Destinatii cheltuieli

Sursa: Program electoral PSD

După deja aproape un an și jumătate de guvernare PSD, cu această fază extrem de discutabilă a creșterilor salariale așa-zise, nu vedem însă nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale. Nimic!

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

Pe de altă parte, lumea se întreabă totuși de unde vin acești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat și, dacă ne uităm cu atenție, povestea este una tristă. PSD, în fapt, amanetează viitorul țării! Crește salarii și pensii, și neglijează investiții importante și în infrastructură, și investiții necesare dezvoltării în general.

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

Acum, din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul național este supus unei presiuni imense. Pe fondul creșterii cheltuielilor totale cu peste 22%, atât este creșterea față de anul trecut, această presiune trebuia, repet, trebuia atenuată printr-un efort consistent, vizibil, de creștere a veniturilor.

Adevărat. Potrivit datelor operative privind execuția bugetului general consolidat, cheltuielile totale din trimestrul I 2018 sunt cu 22.1% mai mari decât în perioada similară a anului 2017.

Executia BGC

Deci, de creștere a încasărilor, or aici lucrurilor nu s-au întâmplat deloc așa. Din contră, execuția bugetară, și o să detaliez imediat, arată că practic la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului.

Parțial fals. Dacă ne uităm la Anexa de la Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I 2018, observăm că, deși la multe capitole esențiale veniturile au un grad de realizare sub programul asumat, este o exagerare că practic la niciun capitol nu s-a ajuns la nivelul propus. În ceea ce privește impozitul pe profit, salarii, venit există un grad de realizare de 107.7%, contribuțiile de asigurări sunt la 105.6%, iar veniturile nefiscale la 107.9% (acestea însă sunt într-o valoare oricum foarte mică).

Sursa: Anexa de la Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I 2018

Atenție, program nu impus de cineva, program prezentat tot de guvern. Deci nici măcar propriul program nu și l-au îndeplinit.

Adevărat. Guvernul nu și-a îndeplinit propriul program în privința colectării veniturilor. Per total, aceștia au realizat un nivel al colectării de 95.5% față de ceea ce își asumaseră pentru trimestrul I din 2018. Comparativ, în trimestrele I din anii precedenți, gradul de realizare a fost chiar mai mic în 2017 (94.5%), dar mai mare în 2016 (96.8%)

Acest lucru arată ceva trist. PSD este incapabil să țină ordine în finanțele publice!

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

Iar după trei prim-miniștri, și tot atâția șefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate. În ansamblu, un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul român.

Adevărat. Am avut, într-adevăr, o sumedenie de prim-miniștri într-un an și jumătate, trei la număr: Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă. La ANAF am avut însă următorii șefi: Dragoș Doroș (dar e drept, doar pentru 10 zile), Bogdan Stan, Mirela Călugăreanu și Ionuț Mișa.

Acum, la venituri bugetare totale. În primul rând, este important să observăm că guvernarea PSD nu reușește în niciun chip să transforme creșterea economică în creștere a veniturilor.

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

De exemplu, în 2017 – fiindcă avem datele întregului an 2017 – noi am avut o creștere de peste 7%, dar, ce să vezi, veniturile nu au crescut în proporție cu economia. Ba, dimpotrivă, surpriză, veniturile în 2017 au fost cu 3 miliarde mai mici decât programul propriu al PSD, programul guvernelor, mai exact, ale PSD.

Adevărat. Creșterea economică în 2017, confirmată inclusiv de Eurostat, a fost de 7%. Cât privește veniturile bugetare, în raportul care a însoțit propunerea de buget pentru 2017, veniturile bugetului general consolidat erau estimate la 254.7 miliarde lei. În execuția de la finalul anului 2017 (momentan disponibilă pe date operative), observăm că veniturile încasate au fost de 251.8 miliarde lei, deci cu aproximativ 3 miliarde mai mici decât programul asumat de guvernele PSD.

Sursa: Raport privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020

Sursa: Bugetul general consolidat 01.01- 31.12.2017

Pe trimestrul I 2018, că despre aceste date vorbim acum, veniturile totale au crescut în termeni nominali, suma totală însă, ele sunt cu aproape 5% – 4,5% sub programul bugetar trimestrial. Deci ele sunt sub valoarea programată chiar de Guvern.

Adevărat (verificat și mai sus). În termeni nominali, veniturile sunt mai mari cu 6.8 miliarde față de trimestrul I din 2017. Guvernul nu și-a îndeplinit însă propriul program în privința colectării veniturilor. Per total, aceștia au realizat un nivel al colectării de 95.5% față de ceea ce își asumaseră pentru trimestrul I din 2018. Comparativ, în trimestrele I din anii precedenți, gradul de realizare a fost chiar mai mic în 2017 (94.5%), dar mai mare în 2016 (96.8%).

Și ca să detaliez un pic, că aici apar noi și noi vești proaste. Veniturile fiscale – acestea ar fi trebuit să crească pe măsură ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai că nu au atins cota programată, și aici s-a ratat ținta programată cu 5%. Nu, sunt mai mici decât cele din trimestru I 2017. Și aici avem o nouă contraperformanță a PSD. De la momentul crizei economice din ultimii 9 ani, este prima dată când veniturile fiscale au scăzut față de anul anterior.

Adevărat. Dacă ne uităm la Anexa de la Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I 2018, observăm că veniturile fiscale au un grad de realizare de 95.1%, adică sunt cu 4.9% mai mici decât nivelul asumat și, într-adevăr, cu 551.3 milioane de lei mai mici față de perioada similară din anul precedent. Dacă e să urmărim evoluția în termeni nominali a veniturilor fiscale în trimestrul I din ultimii ani, folosind datele MFP, avem următoarea traiectorie, din care observăm că într-adevăr, doar în trimestrele I din 2009, 2010 și 2018 avem venituri fiscale mai mici decât în perioadele similare anterioare.

Pe urmă, veniturile din impozitul pe profit au scăzut față de trimestrul I al anului trecut. Această chestiune este la fel de gravă. Este o reflectare a faptului că, într-adevăr, economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile. Veniturile pauză.

Adevărat. Dacă ne uităm la Anexa de la Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I 2018, observăm că veniturile din impozitul pe profit (adică cel aplicat companiilor) au un grad de realizare față de ținta propusă de 95.2% și mai mic cu 126.6 milioane de lei față de perioada similară din 2017.

Veniturile din TVA, TVA trebuia să fie așa, stâlpul de bază, pilonul de bază al bugetului. Aici nerealizarea față de program este de 9% și, poate vă amintiți, eu am avertizat atunci când s-a discutat bugetul pe 2018 că este nerealist, se bazează pe un optimism nemotivat. Vă reamintesc, PSD propunea o creștere cu 16% a veniturilor din TVA și, iată că în primul trimestru suntem cu 9% sub ceea ce a fost programat.

Adevărat. Dacă ne uităm la Anexa de la Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I 2018, observăm că veniturile din TVA au într-adevăr un grad de realizare de 91.4% sub nivelul programat. De asemenea, este adevărat că la promulgarea bugetului pe 2018 acesta a declarat că: „În ceea ce priveşte veniturile bugetare, analizele de specialitate arată că proiecţia unei creşteri a încasărilor din TVA de 16% este una mult prea optimistă”.

Veniturile din accize, aici este un lucru foarte special. Veniturile din accize reflectă probabil cel mai fidel degringolada din finanțele publice gestionate de PSD. Cu toate că au crescut prețurile, cu toate că s-a reintrodus acciza pe carburant, chestiune care, apropo, nu a fost prevăzută în acel valoros program de guvernare și, totuși, colectarea de către ANAF se află la 12% sub program.

Adevărat. Dacă ne uităm la Anexa de la Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I 2018, observăm că veniturile din accize sunt la un grad de realizare de 87.6% din valoarea prognozată. Este adevărat și că reintroducerea accizei pe carburant nu a fost prevăzută în programul de guvernare. Dimpotrivă, mesajele cu privire la accize din programul electoral arată un pic altfel față de realitate:

Sursa: www.indraznestesacrezi.ro

Aceasta este performanța PSD! Cu toate că românii plătesc prețuri mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite, nu realizează nici școli, nici autostrăzi, nici spitale.

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

Fondurile europene, un nou eșec al PSD. Pe partea de venituri, suntem cu 37% sub valoarea programată. La cheltuieli suntem la 43% sub valoarea programată. Este totuși mult sub ce s-a programat și este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din prioritățile Guvernului.

Adevărat. Dacă ne uităm la Anexa de la Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I 2018, observăm că veniturile din fonduri europene sunt la un grad de realizare de 63% față de nivelul propus, iar cheltuielile pe acest domeniu sunt la 56.8% realizare față de ținta propusă.

Dar de ce să ne mirăm? PSD are tot felul de priorități: lupta cu BNR, lupta cu investitorii, cu multinaționalele, numai cu fondurile europene nu prea se luptă, pentru că, dacă s-ar lupta în interesul românilor, ar trage banii și ar realiza investiții. Măcar de acolo, dacă din fonduri proprii nu reușesc să facă acest lucru.

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

România – aceasta este un lucru negativ – se află în procedura privind deviația semnificativă a deficitului bugetar. Și aici ar fi bine ca Guvernul PSD să nu uite că România face în continuare obiectul procedurii europene privind deviația semnificativă a deficitului și dacă nu se corectează atunci acest lucru se va agrava, doar că nu se vede nicio intenție și nicio măsură corectivă.

Adevărat. Dacă ne uităm la documentele Comisiei Europene, observăm că România a primit încă din februarie 2017 o scrisoare de tip early-warning referitoare la riscurile de îndepărtare de la țintele de deficit. Aceste atenționări au continuat pe parcursul anului 2017. În iunie, la propunerea Comisiei Europene, a fost aprobată „Council Recommendation with a view to correcting the significant observed deviation from the adjustment path toward the medium-term budgetary objective in Romania”. La finalul lunii noiembrie, Comisia Europeană a făcut o nouă recomandare Consiliului, ca răspuns la faptul că România nu ar fi luat acțiunile necesare pentru a corecta deviația deficitului.

Invit să-și revină pe guvernanții PSD. Per ansamblu, o evoluție total, total nesatisfăcătoare a finanțelor publice.

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți!
Și, în acest context, este din ce în ce mai vizibil că Dragnea și ai lui nu au nicio soluție pentru o guvernare bună și eficientă.

Imposibil de verificat. Declarația este una politică.

Dacă vă place ce facem, ne puteți susține printr-o donație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *