Politica de neutralitate

  1. Factual.ro nu a fost, nu este și nu va fi o publicație partizană. Încă de la începutul proiectului, echipa fondatoare a investit un timp considerabil pentru a redacta o metodologie solidă, care să nu permită abateri de la principiul neutralității.
  2. Partizanatul este înțeles, în acest caz concret, ca a ține partea unei entități în defavoarea alteia. Partizanatul se poate reflecta prin:
    1. selecția subiectelor și a declarațiilor de verificat (se omit declarații ale unor politicieni sau se aleg cu precădere declarații ale anumitor politicieni)
    2. maniera în care este tratată argumentația din verificarea unei afirmații
    3. felul în care este promovat fact-check-ul (poate fi mai mult sau mai puțin promovat, pentru a ajunge mai mult sau mai puțin la public)
  3. Pentru a se asigura că Factual este un proiect echidistant, non-partizan și apolitic, redacția va urma aceste reguli:
    1. va verifică faptele utilizând aceleași standarde ridicate de dovezi și judecată pentru afirmații echivalente, indiferent de emițătorul afirmației și apartenența politică a acestuia.
    2. va acorda atenție selecției afirmațiilor de verificat și a emițătorilor acestora, pentru a evita concentrarea nejustificată a de fact-check-uri într-o parte sau alta a eșichierului politic
    3. concret, selecția se va face luând în considerare interesul public din spatele afirmației respective și potențiala amploare pe care consecințele unei afirmații eronate o pot avea în acel caz
    4. sursele folosite în verificări vor fi de cea mai înaltă calitate, cât mai neutre cu putință. În cazul în care o sursă are potențialul de a fi părtinitoare cu unul din actorii dintr-o verificare, redacția are obligația de a marca acest lucru ca atare (ex: să dezvăluie relații comerciale sau de altă natură pe care sursa o poate avea cu emițătorul afirmației verificate sau alte entități apropiate de acesta).putea influența concluziile verificării de fapt.
  4. Funky Citizens, organizația care coordonează proiectul Factual, este una apolitică, activă în domeniul bunei guvernări. Astfel, organizația nu declară sau manifest sprijin pentru niciun partid, niciun politician sau candidat politic și nici nu pledează pentru sau împotriva oricărei poziții politice cu privire la orice aspecte. Organizația promovează principiile transparenței și acurateței în dezbaterile publice.
  5. Echipa Factual nu se implică în activități de advocacy și nu își publică opiniile cu privire la problemele de politică pe care organizația le poate verifica într-un mod care ar putea determina un membru rezonabil al publicului să vadă activitatea organizației ca fiind părtinitoare. Membrii echipei Factual nu vor primi niciun fel de cadouri, atenţii, favoruri şi nu vor beneficia de alte avantaje care ar putea influenţa sau ar putea fi percepute ca influenţând munca lor. Orice suspiciune de influențare a membrilor echipei Factual prin astfel de mijloace va fi cercetată cu prioritate și vor fi luate măsuri pentru a asigura obiectivitatea activității Factual.

3 Replies to “Politica de neutralitate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *