Constituția Factual.ro

Constituția Factual.ro este un set de reguli esențiale pe care echipa Factual se angajează public să le respecte.

I. Elemente esențiale:

  1. Produsul: Factual este în primul rând o publicație de fact-checking politic gestionată formal de asociația Funky Citizens. Așadar, produsul de bază al Factual este fact-check-ul. Există însă și proiecte speciale, care implică analize ample și punctuale, tot ancorate în factual sau cu implicații în zona de educație media.
  2. Origine: proiectul Factual a luat naștere organic, inspirat de buna energie civică a protestelor din 2012, fondat de un grup de experți în politici publice, bună guvernare și comunicare.
  3. Misiune: Factual există pentru a popula spațiul public românesc de informație corectă, lipsită de manipulare și în general de „zgomot”. Factual încurajează analiza și dezbaterea informate și vrea să responsabilizeze politicienii până când aceștia vor include în discursurile lor mai multe fapte (demonstrabile), nu vorbe.
  4. Independență și consens: redacția Factual funcționează independent de Funky Citizens și are autonomie totală în luarea deciziilor editoriale. Deciziile strategice se iau consensual, între
  5. Rolul Funky Citizens: asigură bunul mers al redacției prin sprijin constant pentru echipa Factual, fie că e vorba de sprijin financiar sau în alte zone punctuale (comunicare, infrastructură tehnică), care nu țin de jurnalism.
  6. Expertiză: Factual nu poate face fact-checking de calitate fără contribuția unei comunități de experți în diverse domenii, care sunt consultați periodic.
  7. Metoda: Orice verificare (fact-check) publicată de redacție se supune principiilor enunțate în documentul de căpătâi al redacției – metodologia Factual.ro.
  8. Credem și promovăm principiul transparenței, de aceea publicăm din oficiu, în pagina de „despre”, informații esențiale despre noi, precum componența echipei, sursele de finanțare și, cel mai important, metodologia și principiile după care facem fact-checking.
  9. Celelalte principiile ale Factual.ro țin de modul în care ne organizăm și lucrăm pentru a livra fact-check-uri: e vorba de echidistanță (înțeleasă ca neutralitate, nepărtinire, apolitism) și standarde metodologice, care includ trasabilitatea și calitatea surselor citate și politica de erată.
  10. Factual.ro crede în principiile unei societăţi democratice și în cultura dialogului.

II. Politica de neutralitate

  1. Factual funcționează și în baza unei politici de neutralitate, detaliată în propria-i pagină. Această politică are rolul de a asigura echidistanța,
  2. Concret, echidistanța sau non-partizanatul înseamnă că
    1. Factual este un proiect apolitic.
    2. Factual folosește aceleași standarde și procese (descrise în metodologie) pentru fiecare fact-check.
    3. Factual lasă dovezile (culese din surse de încredere) să dicteze concluziile.

III. Politica de erată

Politica noastră de erată este publică, detaliată în pagina dedicată. și pe care o respectăm scrupulos. Rareori greșim, însă, atunci când o facem, ne asigurăm că actualizăm cât mai repede cu putință, pentru a nu propaga dezinformări.

IV. Metodologie

Dincolo de echipa și comunitatea sa, cel mai de preț bun al Factual.ro este, , metodologia. Chiar dacă echipa se schimbă, metodologia a rămas în mare parte neschimbată de-a lungul anilor. Aceasta detaliază

  • de ce facem fact-checking, ce este informația factuală și barometrul adevărului
  • cele trei mari principii (echidistanța, transparența și integritatea)
  • metoda de găsire a subiectelor
  • redactarea fact-check-ului, pe structura următoare:
    • context
    • ce verificăm
    • verificare
    • concluzie
  • fluxul de lucru
  • manual de stil

1 Reply to “Constituția Factual.ro”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *