Incendiul de la Matei Balș | Banii pentru spitalele din București

După ce mai mulți oameni au murit din cauza unui incendiu izbucnit la Institutul Matei Balş din București, atât premierul Florin Cîţu, cât şi Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, au făcut declaraţii pe acest subiect.

Vlad Voiculescu a spus că Matei Balş nu a dus lipsă de bani:

„[…] vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară.”  

Pe de altă parte, Florin Cîţu a spus că sumele alocate sistemului sanitar sunt consistente, dar nu sunt folosite la investiţii, ci pentru plata salariilor şi a sporurilor: 

„Deși au fost alocate resurse importante acestui sector, […] doar o parte din acești bani au fost alocați investițiilor. Este momentul pentru toată lumea să înțelegem că nu putem să mergem așa mai departe. Nu putem să cheltuim 90-95 la sută din resurse pe salarii şi sporuri.”  

Ce spun datele

Anul trecut, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din București a cheltuit aproximativ o treime din buget pe salarii.  Investiţiile au fost de doar cinci procente. Cu toate astea, a fost cel mai mare procent din ultimii patru ani (în 2017, de exemplu, din totalul cheltuielilor de 198 de milioane de lei, doar puţin peste un milion de lei au fost destinaţi investiţiilor). 

Matei Balş nu este nici cel mai finanţat institut din ţară, fiind depăşit cu mult de Institutul Clinic Fundeni.

Ultimele date disponibile (anul fiscal 2020, execuție bugetară detaliată), arată că spitalele din București, indiferent dacă sunt în subordinea autorităților locale sau centrale, au avut, în medie, cheltuieli de personal de aproximativ 64.09% din total. Factual a arătat că în 2018 procentul acestora era de circa 70 %, în medie, pentru spitalele din România. 

Există și extreme, cu 92.23% cheltuiți pe personal la Institutul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă Prof. Dr. Florin Brătilă București. Majoritatea banilor spitalelor din București se duc pe personal, însă media e mult sub ceea ce susține Florin Cîţu. 

Concluzie

Institutul Matei Balş nu este cel mai bine finanţat institut din ţară şi a alocat anul trecut doar 5% pentru investiţii. În medie, doar 64% din banii spitalelor din București merg la salarii şi sporuri și nu 90-95%.

Fotografie: Inquam Photos / Octav Ganea

1 Reply to “Incendiul de la Matei Balș | Banii pentru spitalele din București”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *