ANALIZĂ | Cum influențează schimbările climatice inflația

Declarațiile președintei Băncii Central Europene, Christine Lagarde, care a susținut că schimbările climatice afectează inflația monetară, au devenit controversă pe rețelele de socializare.

Mulți negaționiști ai schimbărilor climatice au interpretat declarațiile în sens restrâns, încercând să ironizeze legătura dintre climă și economie. Totuși, această legătură este una strânsă – și vom vedea în continuare de ce.

Ce a declarat Christine Lagarde?

Între 22 și 23 iunie 2023 a avut loc întâlnirea „A new global financial pact”, organizată de Banca Central Europeană (BCE).  În cadrul summit-ului, președintele instituției a declarat:

„Schimbările climatice afectează inflația, iar inflația este bestia pe care toți cei din Banca Centrală, fie că poartă sau nu jachetă verde, vor să o îmblânzească și să o disciplineze.” Closing_EN on Vimeo, min. 42:47

Declarația lui Lagarde, scoasă din context, a fost prilej pentru negaționiștii schimbărilor climatice de a lua în derâdere influența – altfel demonstrată prin studii – a încălzirii globale asupra economiei mondiale.

Ce spun experții BCE?

Lagarde menționează influența schimbărilor climatice atât asupra bilanțului BCE, cât și asupra situației financiare a băncilor. În ceea ce privește măsurile luate, aceasta susține ca băncile aflate sub supravegherea BCE vor trebui să ia în considerare riscurile climatice în deciziile de afaceri și de creditare și că aceasta efectuează teste de stres pentru a evalua impactul schimbărilor climatice asupra economiei și stabilității financiare.

Potrivit BCE, inflația reprezintă o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor. Acest fapt duce la scăderea puterii de cumpărare și a scăderii valorii unei monede.

În data de 23 mai 2023, experții Băncii Centrale Europene au publicat un document în lucru care analizează schimbările climatice și influența pe care o au acestea asupra inflației în numeroase țări din întreaga lume. Este examinat impactul încălzirii globale asupra inflației în 121 de țări. Documentul identifică o legătură între temperaturile crescute și costurile mai mari pentru alimente, bunuri și servicii.

„Creșterea temperaturilor ar putea crește inflația globală cu până la 1% în fiecare an până în 2035, au scris cercetătorii. Când au examinat în mod specific inflația alimentară, au descoperit că încălzirea temperaturilor în viitor ar putea duce la creșterea prețurilor cu până la 3%”, se arată într-un articol publicat în revista The Scientific American, care analizează documentul BCE.

Cum anume influențează schimbările climatice inflația?

Fenomenele meteorologice extreme, ca seceta sau inundațiile, au afectat recoltele și au dus la scăderea producției agricole. Potrivit raportului publicat de experții Băncii Centrale Europene, temperaturile ridicate din Europa, de vara trecută, au crescut inflația alimentară pe continent cu 0,67 puncte procentuale. 

Fermierii americani din statul Texas au abandonat 74% din culturile lor din cauza căldurii extreme. Acest fenomen a afectat producția de bumbac, deoarece Texas este cel mai mare producător de bumbac din SUA. În consecință, prețurile la diverse produse au crescut, inclusiv la scutece și absorbante.

Pe lângă prețurile mai mari la alimente și bunuri, schimbările climatice ar putea contribui la creșterea inflației prin scăderea productivității muncitorilor. Căldura extremă duce la scăderea orelor de lucru în timpul unei zile, iar asta afectează producția economică. Un studiu al Universității din Chicago asupra lucrătorilor din India a constatat că productivitatea a scăzut cu 4% pentru fiecare grad, atunci când temperaturile depășeau 80°F (26°C ).

Schimbările climatice influențează creșterea inflației și prin impactul asupra infrastructurii. Evenimente extreme ca seceta, uraganele, inundațiile sau incendiile pot cauza distrugeri la rețelele de transport sau asupra clădirilor. Reconstrucția și reparațiile necesare pot duce la creșterea costurilor, ceea ce poate contribui la inflație.

Spre exemplu, râuri din Europa au secat în timpul verii trecute, afectând capacitatea companiilor de transport maritim de a transporta mărfuri pe tot continentul. 

Pe lângă factorii climatici, de menționat în creșterea inflației sunt și factori precum evenimente politice sau sociale. În Europa, războiul ruso-ucrainean a declanșat o incertitudine economică la nivel global, în special asupra piețelor energetice și alimentare, prin scăderea ofertei și prin creșterea prețurilor la niveluri fără precedent. Un alt studiu al Băncii Centrale Europene arată că prețurile alimentelor au crescut cu 14,1% în ianuarie 2023, comparativ cu un an anterior.

Concluzie

Schimbările climatice influențează într-adevăr inflația monetară, dar președintele BCE, Christine Lagarde, nu susține că inflația este cauzată exclusiv de schimbările climatice. Există rapoarte și studii care demonstrează în ce fel fenomenele meteo neobișnuite au un impact asupra economiei globale. Nu este singurul element din afara mecanismelor stricte ale pieței, care determină inflație. Aceasta poate fi influențată de diverși alți factori, precum războaie, instabilitate politică etc.

*Foto copertă: pixabay.com