ȘTIRI FALSE CU IMPORTURILE DE GRÂU DIN UCRAINA

Foto: pixabay.com

În 19 și 20 februarie, mai multe site-uri de știri au relatat că România a importat din Ucraina un milion de tone de grâu, în perioada iulie 2023 – prezent. Aceste date contraziceau măsurile reglementate la nivel național de limitare a importurilor pentru a îmbunătăți economia locală.

Cele 5 site-uri pe care a apărut informația citau aceeași sursă: Agricensus. Această agenție independentă de raportare a prețurilor de pe piețele mondiale de agricultură a postat, în 16 februarie 2024, un presupus raport al exporturilor de cereale din Ucraina pe piața mondială. 

România a fost menționată într-un top al primelor cinci țări importatoare de grâu, aflându-se pe locul 2, cu un milion de tone de grâu importate de la 1 iulie 2023.

 Site-ul menționează că informațiile sunt obținute de la Autoritatea Vamală Ucraineană. Cu toate acestea, în articol nu apare niciun link către informațiile citate.

În presa românească, cele 7 site-uri care au preluat informația sunt:

  1. Economica.net
  2. Bizbrașov.ro
  3. Profit.ro
  4. PSNews.ro
  5. Bani și Afaceri.ro
  6. IntelProfit.ro
  7. NewsNow.ro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a colectat date de la ANSVSA și Autoritatea Vamală Română și le-a dat publicității printr-un comunicat de presă, în 20 februarie 2024. 

Conform acestora, în perioada ianuarie 2023 – iunie 2023 au fost importate în total 210.654 de tone de grâu din Ucraina. După acea dată, importul a fost de zero tone.


Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Vamale Române, în perioada 2 mai 2023 – 31 decembrie 2023 au fost importate 25.214 tone de grâu. Aceste cantități făceau parte din contractele semnate înainte de impunerea măsurilor restrictive. În perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2024 totalul de tone de grâu importate în România a fost de zero tone.

Unul dintre efectele majore pe care statele membre ale Uniunii Europene le-au resimțit în urma invaziei rusești în Ucraina a fost redirecționarea transporturilor de cereale prin vămile terestre. 

În 2 mai 2023, Uniunea Europeană a impus mai multe măsuri preventive de restricție a importurilor de cereale din Ucraina în România și în alte 4 state membre. Aceste măsuri au fost luate pentru a decongestiona fluxul de transporturi din vămi sau din depozitele logistice, pentru a diminua costurile de depozitare și pentru a nu afecta economia și pe fermierii din statele membre. Orice import  care s-a desfășurat în România în  perioada mai – iulie  2023 făcea parte din contractele semnate înaintea instituirii restricțiilor. Aceste măsuri au fost prelungite până la data de 15 septembrie 2023.

România a elaborat un act normativ care să reglementeze măsurile ce trebuie impuse pentru licențierea importurilor de cereale și alte produse din Ucraina. Astfel, pe 12 octombrie 2023, a fost elaborată OUG 84/2023 care impune un sistem de verificare și autorizare a tuturor importurilor de cereale provenite din Ucraina, pentru a-și proteja fermierii locali și pentru a face față pierderilor economice.

În cadrul OUG 84/2023, operațiunile de import de produse agricole din Ucraina se realizează numai în baza unei licențe emise de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În decembrie 2023, Guvernul a elaborat o notă de fundamentare, OUG 126/2023, prin care prelungește termenul OUG 84/2023 până la 30 iunie 2024. Astfel, se prelungește impunerea unei autorizații de import de cereale din Ucraina pentru încă 6 luni.