FALS | Ministerul Apărării Naționale nu le-a trimis rezerviștilor ordine de încorporare pentru războiul dintre Rusia și Ucraina

„Doi prieteni de-ai mei, de aceeași vârstă cu mine, m-au avertizat că au primit ordin de chemare la Centrul Militar București. De ce? Ca să meargă la războiul lui Biden – Zelensky – Nuland, așa de bine ne administrăm noi treburile! Voi face și un editorial cu asta, pentru că e o treabă foarte gravă!”, a afirmat Cozmin Gușă, în cadrul emisiunii pe care o realizează online, „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” (min. 05.25).

O nouă formă a alarmisului legat de războiul din Ucraina vine din partea fostului deputat Cozmin Gușă. Fost deținător de stație TV, acesta realizează, în prezent, o emisiune online. În cadrul acesteia, a declarat, fără a aduce niciun fel de dovezi în acest sens, că MApN ar chema rezerviști români, pentru a-i încorpora în războiul din Ucraina. 

Am considerat necesar să demontăm acest tip de dezinformare, întrucât întreține tipul de discurs pro-rus prin care se afirmă că țările europene susțin Ucraina în acest război cu mari sacrificii – iată, chiar și umane. Acest lucru este complet fals și nu face decât să potențeze nejustificat sentimentul anti-ucrainean (de altfel, chiar în declarație, Cozmin Gușă pune acest război pe seama președintelui Ucrainei, Vladimir Zelensky și a președintelui SUA, Joe Biden, fără să menționeze în niciun fel că invazia a fost comandată de Kremlin și pusă în practică de Armata Roșie – aici găsim rapoartele zilnice ale Institutului pentru Studiul Războiului, de la începutul invaziei. O istorie rezumată a conflictului, începând din 2014, găsim în Enciclopedia Britanică).

Declarațiile pe care le analizăm au fost făcute de fostul deputat PSD Cozmin Gușă în 9 martie. Acesta susține, fără niciun fel de dovezi, că mai multe persoane au primit ordine de recrutare din partea Ministerului Apărării Naționale. Această etapă ar fi premergătoare celei în care rezerviștii români urmează să fie trimiși pe frontul războiului dintre Rusia și Ucraina.  

„Doi prieteni de-ai mei, de aceeași vârstă cu mine, m-au avertizat că au primit ordin de chemare la Centrul Militar București. De ce? Ca să meargă la războiul lui Biden – Zelenski – Nuland, așa de bine ne administrăm noi treburile! Voi face și un editorial cu asta pentru că e o treabă foarte gravă!”, a afirmat Cozmin Gușă. 

Ulterior, declarațiile au fost transcrise și preluate de mai multe site-uri de știri (exemple aici, aici și aici). Discursul alarmist este chiar potențat de aceste site-uri (care difuzează în mod obișnuit informații din panoplia propagandei ruse): „Doamnelor și domnișoarelor care tocmai ce-ați sărbătorit 8 martie, fiind aniversate frumos de către soții voștri, prietenii voștri, tații voștri, pregătiți-vă, deci, pentru că aceștia vor fi recrutați în scurt timp în războiul lui Biden, Nuland și Zelenski. Într-un război în care România nu este amenințată. Într-un război în care România nu trebuie să fie parte. Într-un război care nu este al nostru, ci se execută operațiune, și, dacă nici acuma n-o să înțelegeți, doamnelor și domnișoarelor, cât de grav este ce se petrece în România, atunci n-o să mai înțelegeți niciodată. Pentru că deja vorbim despre certitudinea recrutării rezerviștilor români din armată sau din Ministerul de Interne, prin documente semnate „ordin de chemare” la centrele militare”. 

La scurt timp după ce Cozmin Gușă a lansat în spațiul public alegațiile potrivit cărora rezerviștii din România au început să primească „ordine de chemare”, Ministerul Apărării Naționale a emis, pe platforma Inforadar, un punct de vedere oficial prin care dezminte informațiile diseminate de Gușă:

„În spațiul on-line din România reapar manipulările referitoare la așa-zise „pregătiri” pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, evident, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!). Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei.

Așa cum am mai explicat, în această platformă și în alte comunicări oficiale, emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51)”.

Nu este pentru prima dată când în spațiul public apar dezinformări pe tema trimiterii de ordine de încorporare.

În luna octombrie 2022, mai multe ziare online au publicat (exemple aici, aici și aici) un document atribuit Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj, prin care medicii de familie erau anunțați că trebuie să facă o serie de pregătiri în vederea mobilizării rezerviștilor. Și cu această ocazie, platforma Inforadar a arătat că este vorba despre un „fake-news”.

Acest tip de informații false, care întrețin panica referitor la o eventuală mobilizare a românilor, au apărut încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Factual.ro a analizat deja mai multe dintre acestea:

  • În ce condiții se poate face înrolarea obligatorie în armată, potrivit legislației în vigoare
  • Demontarea informației potrivit căreia Prefectura Călărași ar fi anunțat mobilizarea rezerviștilor
  • Ordinele de chemare reprezintă o procedură de rutină, care are loc în fiecare an