Factual se alătură programului de fact-checking al Meta

Factual.ro luptă de peste 8 ani împotriva dezinformării prin fact-checking pe politicile și pe declarațiile publice din România. Suntem bucuroși să anunțăm că de astăzi ne extindem aria de activitate astfel încât să cuprindă și alte tipuri de dezinformări, grație alăturării ca third-party fact-checkers în programul de fact-checking derulat Meta încă din 2016

Factual va începe verificarea postărilor pe Facebook și Instagram în zilele următoare. Factual devine, astfel, al doilea partener din România al Meta, celălalt partener fiind AFP.

Vom continua să derulăm și activitatea de fact-checking politic, în paralel cu monitorizarea rețelelor sociale pentru conținut înșelător sau care dezinformează.

Cum funcționează, concret, parteneriatul cu Meta?

Meta, companie ce deține unele dintre cele mai populare platforme de socializare (Facebook, Instagram, Whatsapp etc.), derulează un program prin care dorește să micșoreze impactul pe care îl au informațiile înșelătoare distribuite pe platformele sale.

Astfel, în cadrul acestui program, activitatea de fact-checker a Factual va avea trei mari consecințe pentru postările de Facebook și Instagram descoperite a fi false sau scoase din context:

  • Vizibilitate redusă: atunci când un fact-checker al Factual.ro evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o va retrograda în feed, ceea ce va reduce în mod semnificativ numărul de persoane care vor vedea acea postare.
  • Imposibilitatea de monetizare: unele pagini pot rula reclame în schimbul cărora primesc bani de la advertiseri. Dacă aceste pagini (și domeniile lor) vor distribui în mod repetat știri marcate ca fiind false de echipa Factual, atunci li se va reduce posibilitatea de a distribui conținut și li se va elimina capacitatea de monetizare și promovare.
  • Semnalizare: atunci când o postare ajunge să fie marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care o vizualizează sau încearcă să o distribuie. Acest avertisment reduce considerabile șansele ca persoanele care văd acea postare să o și distribuie mai departe. Firește, autorii afirmației marcată ca fiind problematică pot contesta decizia.
Mostră: modalitatea de semnalizare a unei postări de Facebook verificată de Factual și etichetată de Facebook ca fiind problematică din punct de vedere al acurateții factuale
Mostră: modalitatea de semnalizare a unei postări de Instagram verificată de Factual și etichetată de Facebook ca fiind problematică din punct de vedere al acurateții factuale

Context

Despre Factual.ro

Factual este gestionat formal de asociația Funky Citizens și funcționează în baza unei metodologii compatibilă cu principiile rețelei IFCN din care face parte. Redacția Factual se bucură de independență editorială și de o comunitate de experți care o ajută punctual, voluntar, iar implicarea Funky Citizens se limiteză la aspectele non-editoriale (operațional, comunicare, fundraising).

Elena Calistru, președinte Funky Citizens, a declarat că

„în contextul unui război fizic la granițele țării noastre și al unui război virtual ce are loc în spațiul nostru online, considerăm că trebuie să facem mai mult pentru a oferi utilizatorilor platformelor de social media, foarte populare din România, o verificare independentă a informațiilor. Ne bucurăm să ne alăturăm altor colegi ai IFCN într-un asemenea efort.” 

Proiectul Factual.ro face parte, din 2021, și din IFCN (International Fact-Checking Network, gestionată de Poynter Institute) și este astfel conectată constant, în vederea schimbului de experiență, cu celelalte 90 de organizații din întreaga lume care au ca misiune lupta împotriva dezinformării. 

La fel ca și ceilalți parteneri ai Meta în acest program de third-party fact-checkers, și Factual.ro respectă Codul de principii al IFCN, care îi impune standarde de:

În calitate de semnatari ai codului de principii al IFCN, participăm alături de comunitatea globală de fact-check-eri la conferințe internaționale precum Global Fact

Pentru orice fel de nelămuriri vizavi de activitatea Factual, vă invităm să ne contactați pe email, pe adresa [email protected].