Videoclip alarmist al deputatului Lasca despre pregătirile pe care România le-ar face pentru război

Un utilizator Facebook a postat în data de 9 aprilie 2023 o filmare video în care deputatul Mihai Lasca susține că „se pregătește intrarea României în război” (min 0:23). În cadrul clipului, deputatul citește Ordinea de zi pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 7 martie 2023. Postarea video din data de 9 aprilie 2023 este însoțită de următorul text „Veste înfricoșată…demenții de politicieni au votat să ne bage în război….”.

Minutul 0:28 „Mâine se va vota în Parlamentul României, prin vot secret, niște proiecte premergătoare ale intrării româniei în război. Vreau să vă anunț, distribuiți masiv acest live deoarece este fierbinte de tot situația în care ne aflăm. O să vă citesc ceea ce va intra mâine la vot în plen comun, deputații și senatorii vor fi informați despre următoarele (N.red. Începând cu minutul 1:13, deputatul Mihai Lasca citește ordinea de zi a ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului din data de 7 martie 2023)”.

Postarea are peste 300.000 de vizualizări și aproximativ 4.500 de comentarii.

Persoana care apare în clipul video postat de utilizatorul Facebook ocupă funcția de deputat. O scurtă prezentare a politicianului este creionată de Factual.ro aici. De asemenea, publicația noastră a mai verificat declarații făcute de Mihai Lasca aici și aici.

În ordinea de zi pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 7 martie 2023 au fost discutate 8 puncte.

Proiectul cu numărul 1 din listă se intitulează „Informare din partea Preşedintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis, cu privire la aprobarea forţelor şi mijloacelor Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care sunt trimise la misiuni şi operaţii, în afara teritoriului naţional, în anul 2023”. Documentul trece în revistă participarea armatei României la misiunile și operațiunile militare din afara teritoriului statului român în anul 2023. Această participare a trupelor armate are loc în contextul angajamentelor asumate în cadrul ONU, NATO, UE și OSCE, al coalițiilor internaționale și a parteneriatelor strategice din care face parte România. Potrivit acestor date, anul acesta vor participa 6,486 de soldați români în misiunile și operațiunile aflate în desfășurare. Lista teatrelor de operațiuni se regăsește în anexa II care face parte informarea președințială.

Pentru conflictul din Ucraina sunt dispuși 20 de soldați români.

Proiectul cu nr 2 din ordinea de zi a ședinței se intitulează „Informare din partea Preşedintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis, cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi desfăşurării de operaţiuni pe teritoriul României a detaşamentului spaniol de aeronave multirol pentru a executa misiuni în cadrul activităţilor de vigilenţă sporită ale NATO.”

Acest document se referă la situația conflictuală din Ucraina și dispune asigurarea de facilități pentru dislocarea detașamentului spaniol de către Ministerul Apărării Naționale. Cererea vine din partea Comandatului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, iar forțele armate spaniole „sunt compuse din detașamente de poliție aeriană întărită, elemente înaintate de nivel escadrilp de aviație și elemente înaintate de apărare antiaeriană”, se arată în documentul citat.

Al treilea punct aflat pe ordinea de zi se numește „Informare din partea Preşedintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis, cu privire la aprobarea dislocării, la nevoie, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF, în scopul pregătirii şi defăşurării de operaţii militare pe teritoriul României, în anul 2023, potrivit datelor de planificare transmise de către autorităţile NATO.

Informarea este făcută în contextul războiului din statul vecin și prevede posibilitatea ca NATO să disloce forțe militare NATO pe teritoriul țării noastre „în situația apariției intempestive a premiselor pentru declanșarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicații asupra independeței și suveranității naționale ale României”, se arată în documentul citat.

În cadrul clipului filmat, deputatul Lasca a evitat să menționeze punctul 4 al ordinii de zi care se numește „Proiectul Declaraţiei Parlamentului României la împlinirea pe 24 februarie 2023 a unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.”

Actul este, pe de o parte, o comemorare a evenimentelor tragice care au început în data de 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, iar pe de altă parte este o declarație de șprijin și de solidaritate cu poporul ucrainean. În cadrul documentului se afirmă susținerea independenței, a suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei și este condamnat actual de agresiune al Rusiei.

Proiectul numărul 5 al ordinii de zi este hotărârea prin care senatorul PSD Vasile Dîncu este desemnat să ocupe funcția de președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO.

Proiectul numărul 6 este o hotărâre prin care deputatul Ichim Cristian Paul este înlocuit cu deputatul Rodeanu Bogdan Ionel în cadrul Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

La punctul numărul 7  se supune, prin vot secret, propunerea doamnei Maria Monica Gubernat puntru funcția de președinte al Consiliului Național al Audiovizualului
Numărul 8 al ordinii de zi, ultimul de pe listă, face referire la numirea, prin vot secret, a doamnei Pricopie Camelia pentru ocuparea funcției de consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit.