FALS | Cutremurele din Gorj nu au fost provocate de activități umane

Teoria potrivit căreia cutremurele din zona Gorjului, care au avut loc în ultimele săptămâni, au fost provocate de activități umane, a câștigat foarte mulți adepți pe rețelele de socializare. Printre acetia, chiar persoane publice. Analizăm astăzi discursul fostului ministru Eugen Teodorovici, care a susținut, într-o emisiune online, că seismele au fost provocate de exploatările de gaze ale OMV. Am contactat specialiștii Institutului de Fizică a Pământului, ca să aflăm exact care sunt explicațiile fenomenului. 

Context

La începutul lunii februarie, în Turcia și Siria a avut loc un cutremur de intensitate majoră, având magnitudinea 7,8 pe scara Richter. A fost unul dintre cele mai devastatoare cutremure din ultimii 10 ani, au subliniat specialiștii. Prof Joanna Faure Walker, șeful Institutului pentru Reducerea Riscurilor și a Dezastrelor de la University College London, a declarat, pentru BBC

„Unul dintre cele mai mortale cutremure din ultima vreme, doar două din ultimii 10 ani au fost de magnitudine echivalentă”. 

Până în luna martie, au fost raportate mai mult de 50.000 de persoane ucise de cutremur și alte 1,5 milioane rămase fără adăpost. Peste 160.000 de clădiri au fost distruse sau avariate. 

După câteva zile, în 13 februarie, un seism de 5,7 grade a avut loc în România, în Gorj. Cele două evenimente au fost legate de adepții teoriilor conspirației, care susțin că nu a fost vorba de fenomene naturale, ci provocate de om. Factual.ro a combătut dezinformarea apărută pe Facebook în acest caz (exemple aici, aici și aici), însă considerăm necesar să reluăm verificările, atâta vreme cât teoriile conspiraționiste și-au făcut loc și în presa generalistă.

Declarația pe care o analizăm este a unui fost ministru PSD, Eugen Teodorovici. Acesta susține, într-o emisiune online a ziarului Puterea, că seismul din Gorj și replicile acestuia au fost provocate de OMV. 

„Cutremurele de la Gorj nu au fost cutremure naturale. Sunt cutremure provocate de exploatarea de gaz de către OMV. Au mărit cantitatea de gaz cu exploatarea de gaz. Acolo, ca să produci exploatarea de gaz, trebuie să produci niște explozii subterane și s-a intensificat acest vid de exploatare a gazului, punându-se pe seama cutremurului din Turcia cu ce se întâmplă la Gorj. Au profitat de această situație din Turcia pentru a pune pe seama șocului din Turcia, că se întâmplă și în Gorj cutremure foarte ciudate. Cutremurele nu sunt din cauze naturale, este provocat de cei care exploatează gazul acolo, mai au încă 5 ani de exploatare…interesele majore din piață.”

Sursa afirmației: Ziarul Puterea / Youtube, min 55:55

Cutremure naturale, speculate conspiraționist
În zona Olteniei, Gorj, au avut loc două cutremure de magnitudine 5,2 (13 februarie) și 5,7 (14 februarie) în zona Olteniei, Gorj. Institul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) monitorizează seismicitatea aici.

Centrul European de Seismologie (EMSC), raportează aceleași date pentru ziua de 14 februarie.

Totuși, Eugen Teodorovici susține (iar declarația este publicată fără să fie combătută sau verificată) că exploatările de gaz realizate de OMV ar fi cauza cutremurelor declanșate în zonă. 

O verificare amănunțită despre acest subiect a realizat Factual aici. Pentru una dintre postările viralizate în luna februarie, am solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale informații legate de eventualele licențe de exploatare de gaz de șist. Agenția confirmă că în România NU se exploatează gaze de șist, iar concluzia verificării a fost că nu există nicio legătură între cutremurele din Gorj și exploatarea gazelor de șist.

În urma acestei verificări am solicitat și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o informare cu privire la o posibilă legătură între cutremurele din regiunea Olteniei și exploatarea OMV de la Totea. Informarea Ministerului confirmă mesajul transmis de ANRM pentru Factual.ro.

Din informațiile primite de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj reiese faptul că SC OMV Petrom SA NU a solicitat acord de mediu pentru proiecte de foraj în vederea exploatării gazelor prin metoda fracturării hidraulice a șisturilor.

În zona Totea, jud. Gorj, există mai multe sonde unde se exploatează gaze convenționale, gaze de sondă, pentru care au fost emise acorduri de mediu în urma derulării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, în cadrul căreia s-au elaborat: raportul privind impactul asupra mediului însoțit de studiul de evaluare adecvată și/sau studiul de evaluare al impactului asupra corpurilor de apă, după caz, conform legislației de mediu în vigoare.

Toate actele de reglementare și documentele elaborate în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului derulate pentru fiecare proiect în parte, pentru fiecare sondă în parte, se regăsesc pe site-ul www.apmgj.anpm.ro[http://www.apmgj.anpm.ro] <http://www.apmgj.anpm.ro[http://www.apmgj.anpm.ro]> .

Extracția gazelor convenționale, gazelor de sondă din zona Totea, jud. Gorj este similară cu cea realizată în celelalte zone ale țării unde se exploatează gazele de sondă.

Și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP a trimis un comunicat ca urmare a solicitării noastre de a clarifica speculațiile privind cauza apariției seismelor în zona Gorj. Specialiștii explică foarte clar că aceste seisme sunt de natură tectonică.

Este important de subliniat că aceste seisme sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică și orogenul Carpaților Meridionali. Majoritatea soluțiilor planelor de falie calculate pentru aceste socuri sunt de tip faliere normală și produse de-a lungul unor falii orientate NE-SV”.

„Numărul ridicat de replici înregistrate după cutremurele moderate din Gorj se explică prin faptul că dezvoltarea Rețelei Seismice Naționale a permis detectarea și înregistrarea mai precisă a cutremurelor, dar și a microcutremurelor. Cu siguranță că și cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenței instrumentelor de măsură și a nivelului de înțelegere a fenomenului seismic”.

Într-o altă verificare Factual, am analizat cauzele apariției cutremurelor și am răspuns la întrebarea dacă acestea pot fi provocate de om. Am menționat atunci că principala cauză a producerii cutremurelor este mișcarea plăcilor tectonice și că există o serie de activități care induc apariția seismelor, cum ar fi exploatările de gaze de șist, exploatările miniere, umplerea și golirea lacurilor de acumulare sau exploatările de petrol. Pentru a confirma aceasta, am adus în vedere atunci declarația şefului laboratorului Seismologie şi Structura Litosferei în cadrul INCDFP, Iren Moldovan. 

Așadar, cutremurele nu sunt fenomene de neglijat și este importantă analiza cauzelor apariției lor. Ideea că există posibilitatea ca unele activități realizate de om să inducă apariția seismelor, nu justifică răspândirea informațiilor false despre apariția cutremurelor în țara noastră. Și în cazul cutremurelor din zona Olteniei, Gorj, teoria că România exploatează gaze de șist, iar această activitate ar fi principală cauză a apariției cutremurelor, este FALSĂ.