SCAM | Anunțuri false de angajare la Okazii, primite pe Whatsapp


Un nou scam a apărut pe Whatsapp – recrutarea de angajați care să lucreze de acasă pentru firma Okazii.ro, care, însă, nu are nicio legătură cu site-ul adevărat.

Sub pretextul unei oferte de angajare, utilizatorii sunt îndrumați să se înregistreze pe o platformă crypto, unde, ulterior, li se solicită să vireze diverse sume, pentru a putea primi un presupus comision de vânzare. 


Semnale de alarmă: prefix străin, fotografie generică, traducere automată

Numărul de telefon al acestor scameri nu este cu prefix de România, iar textele par să fie traduse automat din limba engleză (există expresii preluate mot-mot, care în limba română nu au niciun sens, spre exemplu „cuvântul în gură”). 

Mesajul direct îndrumă să îți faci un cont de Bybit, care de fapt este o platformă de trading de monede crypto. Odată creat contul, ți se spune că ai primit o anumită sumă bonus în crypto.

Odată contul creat, primești un mesaj care te îndeamnă să te grăbești și să accepți această ofertă de muncă: „cota de locuri de muncă este limitată”. 

Link-ul pe care îl trimit nu este cel oficial al site-ului Okazii. Are terminația „.cc”, în loc de „.ro”, pe care o are site-ul oficial. 

Contul oficial de Facebook al Okazii.ro a scris, pe 1 aprilie 2024, că „Okazii.ro nu trimite prin Whatsapp sau SMS oferte pentru scrierea de review-uri sau task-uri contra cost. De asemenea, asigură-te că atunci când accesezi site-ul Okazii.ro, URL-ul începe cu https://www.okazii.ro sau https://m.okazii.ro”. Așadar, orice link oficial care duce spre site-ul Okazii trebuie să aibă domeniu .ro. 

Mai mult, poza de profil pe care o afișează contul de Whatsapp este preluată fie de pe TikTok, fie de pe un site de dating rusesc. Pe niciuna dintre platforme, utilizatoarea nu pare că ar vorbi limba română.Mai mulți oameni au scris pe platforma Toți Pentru Unu, un forum de întrebări și răspunsuri, că au întâlnit astfel de oferte de angajare. La un moment dat, li s-a cerut să introducă chiar ei bani în aplicație, sub pretextul că unele comenzi ar fi avut o valoare mai mare decât cea pe care o aveau ei în cont.

Banii introduși pe platformă nu mai pot fi, însă, recuperați.