Echipa

Echipa internă (redacție):

Ana Poenariu – redactor, editor
Ana Poenariu a terminat jurnalism, a fost fotoreporter și apoi reporter de investigații. În prezent lucrează cu OCCRP,  RISE Project și este editor Factual. De-a lungul carierei, a colaborat cu Mediafax Foto și a publicat fotografii la Reuters și AFP. Din 2012, a lucrat la DIGI24, ca redactor în cadrul departamentului de documentare și s-a ocupat de campania „România Furată”. Îi plac muntele, marea și visează să aibă o motocicletă.

Adela Mohanu – redactor, editor
Jurnalist cu experiență de peste 20 de ani în presa scrisă și televiziune. A absolvit Facultatea de Jurnalistică la Sibiu și și-a început cariera în presa locală. Ca jurnalist de televiziune, a stat în spatele camerelor la Realitatea TV, ca producător al jurnalului local și în fața camerelor, la Digi24. “Am doi copii și, la jumătatea distanței în cursa asta a vieții, încă mai cred că trebuie să îndrept lumea, pentru ei. Fact-checking-ul este acea față a adevărului pe care copiii noștri trebuie s-o vadă. Clară, nedisimulată. Să renunțăm la tiparul mental al convingerilor, să căutăm sursele credibile, să ne informăm mereu, să nu avem niciodată impresia că știm totul, să ajungem la concluziile corecte, adunând suma argumentelor satisfăcătoare critic. Să gândim, nu să credem”.

Radu Dumitrescu – monitorizare
Radu Dumitrescu este doctorand în Științe Politice la Universitatea din București, unde a absolvit studiile de licență ca șef de promoție și unde și-a finalizat și studiile de masterat. Interesele sale academice se întind de la personalitatea juridică a corporațiilor la populism. Fost redactor-șef al revistei web pro-europene The New Federalist, Radu a fost nominalizat pentru Premiul European de Presă la secțiunea “Opinie” în 2019 și a publicat cartea “The Corporate Overlords will be Kind: Campaign Finance, Representation, and Corporate-led Democracy” în 2021. Radu lucrează ca fact-checker în cadrul Factual din 2018.

Carmen Lucuț – redactor
Primul contact cu presa l-a avut la 16 ani când și-a petrecut vara redactând știri și reportaje în redacția Informația Zilei din Satu Mare. După liceu, a studiat jurnalismul la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, iar în timpul facultății a urmat un stagiu de practică la Pro Tv Cluj. Carmen a scris timp de doi ani articole pentru revista IQool, iar trei ani și jumătate a lucrat în presa locală, la ziarul Monitorul de Cluj. Din mai 2023 colaborează cu Factual. Este fascinată de jurnalismul de date și interesată în special de subiectele politice, economice si juridice.

Horațiu Bontea – redactor
Student la masterul de Relații Internaționale al Facultății de Studii Europene, Horațiu are ca arie de expertiză zona de securitate umanitară. În viziunea sa, discursul public și analiza acestuia reprezintă o condiție necesară a menținerii democrației reprezentative după exprimarea votului la alegeri.

Maria Voinea – redactor
Maria are o licență în economie, iar acum studiază comunicare digitală în cadrul unui program de master. Primul ei job a fost într-un call center, apoi a făcut practica la un centru de cercetare, pe un post de traducător și la un ziar local, pe un post de jurnalist economic. Timp de 1 an a lucrat în conformitate pentru o corporație, dar și-a dat seama că i se potrivește ceva mai creativ, asa că acum este specialist PR în cadrul unei agenții de comunicare. Vorbește fluent engleză și franceză. Colaborează cu Factual din mai 2020.

Silviu Morcan – redactor
Silviu este student la Facultatea de Drept a Universității din București și fost președinte al Consiliului Național al Elevilor în perioada 2021-2022, iar în liceu a fost activist pentru drepturile elevilor și ale tinerilor, cu accent pe participarea acestora la luarea deciziilor și pe crearea unui mediu educațional incluziv și de calitate. Este în echipa Factual din 2021 și se ocupă în principal cu articole din domeniile politic, juridic, social și educație.

Dana Coțovanu – redactor
Dana Coțovanu este jurnalist la Factual.ro, a absolvit în 2022 Departamentul de Jurnalism și Media digitală, la Universitatea „Babeș-Bolyai”, și este masterandă la departamentul Documentary Filmmaking al Facultatății de Teatru și Film de la UBB.  Publică subiecte despre dezinformare, investighează subiecte politice,  scrie reportaje social – culturale.

Ioana Bărăgan – redactor
Ioana a absolvit Facultatea de Științe Politice, iar acum urmează un masterat în domeniul resurselor umane. A lucrat ca analist servicii clienți și content moderator cu limba turcă. A participat la un concurs dedicat fenomenului “fake news”, iar în urma obținerii unui rezultat bun, a fost angajată pe un proiect în acest domeniu, în cadrul căruia a avut rolul de a identifica și analiza impactul știrilor false în România și Europa de Est. Ca hobby, a făcut voluntariat la Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, unde a organizat diferite evenimente și a cunoscut ambasadorii multor state, cu această ocazie formându-şi o idee despre diplomație și politică externă. Ioana a participat de asemenea și la o deplasare în Palestina împreună cu un grup de jurnaliști români, unde a avut ocazia de a cunoaște politicieni și oameni de cultură, reușind astfel să acumuleze mai multe cunoștințe despre domeniul politic și despre relațiile între state.

Cătălin Doscaș – redactor
Cătălin lucrează în mass-media de la vârsta de 15 ani când a publicat primele articole în presa locală din Tecuci. Ulterior, a lucrat în redacţii de radio ca reporter, redactor şi prezentator (StudentFM, NaţionalFM, Radio Total, Smart FM) unde a acoperit domeniille politic, economic, social şi externe. Ulterior a fost editor-coordonator al postului Realitatea FM. Experienţa în jurnalismul on-line a dobândit-o la portalul B365.ro unde a fost editor. În 2012 s-a angajat în televiziune. La RealitateaTV a fost, pe rând, reporter la secţia Social, reporter special la emisiunea de reportaje şi anchete „Reporterii Realităţii” dar şi editor al jurnalelor de ştiri. Ulterior a făcut parte din secţia de Investigaţii de la Digi24 şi a lucrat la campania „România furată”. A revenit în presa scrisă în 2017 ca reporter special în cadrul unui proiect de repoziționare a tabloidului Libertatea în cotidian generalist. În prezent, are 35 de ani şi este reporter de investigații la Factual și Buletin de București.

Diana Maria Nădejde – redactor
Absolventă de Drept, cu o predilecţie pentru scris și comunicare digitală. În ultimii ani, Diana Nădejde a fost redactor pentru diferite publicaţii din zona legislaţie, fiscalitate, dreptul muncii și antreprenoriat

Bianca-Alexandra Pop – redactor
Bianca A. Pop a absolvit secția de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității “Babeș-Bolyai”. Povestea ei cu scrisul însă a început cu vreo câțiva ani înainte de asta, de pe când făcea voluntariat în liceu într-un ONG de tineret, unde s-a implicat activ în proiecte care să ajute la dezvoltarea comunității locale, fiind inclusiv parte din echipa de implementare a unor mobilități Erasmus+. Ulterior, aceasta a făcut diferite stagii de practică, testând atât zona de radio, cât și de jurnalism narativ. Unul dintre aceste proiecte este “Cluj for Youth”, unde a scris articole din sfera social-culturală, dar și UBB Radio, unde a realizat materiale pe teme social-politice. Din noiembrie 2022 este și redactor Factual.

Alexandra Luca – redactor
Alexandra e studentă la filozofie, politică și economie la Universitatea Warwick în Marea Britanie. A verificat zeci de afirmații pentru Factual începând cu aprilie 2022, unde se specializează pe afirmațiile politice și economice. În timpul liber tastează opinii pentru ziarul Universității, se implică în conducerea celei mai mari societăți academice din campus, sau citește un roman clasic cu un ceai de iasomie.

Răzvan Robu – redactor
Razvan Robu lucrează în presa locală din Cluj Napoca de 15 ani și. A  scris pentru Bună ziua, Ardeal!, Foaia Transilvană, iar în prezent este redactor la Gazeta de Cluj. A câștigat mai multe premii în cadrul concursurilor organizate de Asociației Presei Clujene și a urmat cursuri de formare profesională în jurnalismul de investigație.

Alexandra Muscalu – redactor
Alexandra a terminat Facultatea de Studii Europene, secţia Relații Internaționale, din cadrul UBB, iar apoi a continuat activitatea tot în Cluj ca asistent marketing. A coordonat proiecte de voluntariat în cadrul Federației Amicus România, timp în care şi-a descoperit pasiunea pentru scris. În prezent predă Educație Socială elevilor de gimnaziu, iar activitatea din cadrul Factual completează perfect activitatea sa de la clasă.  Vine spre ei cu principii pe care le învață în munca de verificare a unui articol și îşi depășesc cu fiecare articol limitele pe care le are în partea de redactare.

Departamentul comunicare:

Ion Mateș – comunicare
Fotograf și editor foto de profesie, Ion Mateș face parte din echipa Funky Citizens din 2019 și este membru al departamentului de comunicare, responsabil cu promovarea proiectelor asociației. Este pasionat de tot ce înseamnă comunicare vizuală și tehnologie digitală.

Ana Dragomir – comunicare
Lucrează sau participă la diverse proiecte de când se știe. Jack of all trades cu focus pe comunicare și research, uneori tech support, event planner și persoana de contact când nu știi unde sunt lucrurile la birou. Advocacy enthusiast and proud civically fit citizen.

Experți Factual (voluntari):

  1. Atilla Biro – justiție
  2. Radu Burnete – economie, mediu de afaceri
  3. Iulia Drăjneanu – administrație publică
  4. Valentina Dimulescu – fonduri europene, politici publice
  5. Mihai Marc – relații internaționale, afaceri europene
  6. Corina Murafa – energie
  7. Dani Sandu – sociologie, statistică
  8. Ciprian Stănescu – afaceri europene, relații internaționale
  9. Codru Vrabie – administrație publică, justiție
  10. Irina Zamfirescu – administrație publică locală

Mulțumiri speciale pentru Dan Achim, care ne ajută încă de la început cu administrarea server-ului precum și tuturor celor care au sprijinit proiectul într-o formă sau alta în toți acești ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *