Dragnea despre industria cinematografică și diversitatea geografică a vecinilor României

Context

Marți, 20 februarie, liderul PSD Liviu Dragnea anunță că a avut o întâlnire cu vicepreședintele Universal Studios, întâlnire din care reținem următoarea declarație:

„Am spus că din partea noastră este o deschidere totală pentru asta. Știu că au fost și prin țările vecine. Nu vreau să nominalizez, dar față de o țară vecină noi avem și munți, avem și mare, avem și foarte multe locuri unde se pot amenaja studiouri. Există la ora asta infrastructură, există și case de producție profesioniste în România. L-am asigurat că voi avea o discuție cu primul-ministru și cu ministrul Culturii, un om în care am foarte mare încredere, urmând ca în vreo 2-3 săptămâni să vină o echipă din partea dumnealor, ca să aibă discuții aplicate cu Executivul și nu numai.

Ce verificăm?

  1. Câte dintre țările care au graniță cu România au atât munți, cât și ieșire la mare.
  2. Infrastructura producției de film din România, în comparație cu vecinii României (care au munți, dar și ieșire la mare)

Verificare

Diversitatea geografică a vecinilor României

Vom folosi datele de pe CIA World Factbook pentru a constata gradul de diversitate a formelor de relief.

Mare:
România se învecinează cu Ungaria (vest), Ucraina (nord și est), Moldova (est), Bulgaria (sud) și Serbia (sud vest). Din aceste 5 țări, doar 2 au ieșire la Marea Neagră: Bulgaria (354 km de litoral) și Ucraina (2782 km, incluzând aici și Marea Azov). România are 225 km de litoral

Munți:
Din aceste două țări care au acces la mare, ambele au și forme de relief montane. Cel mai înalt vârf din Ucraina este Hoverla, care atinge 2061 metri, iar cel mai înalt vârf din Bulgaria este Musula, cu ai săi 2925 metri. CIA World Factbook spune despre Bulgaria că este o țară predominant muntoasă, cu regiuni joase în nord și sud-est, iar despre Ucraina că este predominantă acoperită de stepă (câmpuri rodnice) și platouri, cu munți doar în vest (Carpații) sau în sudul extrem (Peninsula Crimeea).

Infrastructura de producție de film din România, Ucraina și Bulgaria.

Înainte să facem o comparație între cele trei țări, trebuie să ținem cont de proporțiile lor (populație și suprafață):

  1. Bulgaria: 7,1 milioane locuitori / 111.879 km2
  2. România: 21,5 milioane locuitori / 238,391 km2
  3. Ucraina: 44 milioane locuitori / 603,550 km2

Pentru a măsura infrastructura de producție, începem prin a ne uita la dimensiunea business-ului din domeniul film și televiziune. Ultimele cifre oferite de Eurostat vizavi de cifra de afaceri a companiilor care se ocupă de filme sau televiziune sunt pe anul 2013 (Ucraina lipsește din comparație, nefiind membră UE): Companiile bulgărești totalizează 174.8 milioane de euro, pe când cele Românești 300 milioane euro. Drept comparație a proporției, listăm și cifra pentru Ungaria: 1145 milioane de euro.

Pentru a avea o măsura a trecutului, verificăm rapid câte filme au fost turnate în cele trei țări.
Site-ul Internet Movie Database (IMDB.com) ne permite să facem acest lucru, grație opțiunii sale de căutare avansată.

  1. Bulgaria: 1016 de rezultate pe IMDB.com
  2. România: 3389 rezultate pe IMDB.com
  3. Ucraina: 1086 de rezultate pe IMDB.com

Un studiu PWC din 2016 notează că ar putea fi o legătură între statele est-europene care au avut creștere în industria cinematografică și subvențiile și facilitățile fiscale acordate industriei de către guvernele acestor țări (Croația, Polonia, Cehia, Ungaria (a se vedea screenshot-ul de mai jos).

Site-ul britanic KFTV.com listează următoarele cifre vizavi de numărul companiilor de producție din cele trei țări:

  1. Bulgaria – 105
  2. România: 79
  3. Ucraina: 67

Un studiu făcut de Consiliul Europei arată că România este în fața Ungariei și Bulgaria raportat la volumul de filme produse.

Concluzia vizavi de dimensiunea industriei cinematografice o trageți voi, că e mai complicată. Dar ce e sigur e că avem vecini care au și munte și mare, domnule Liviu Dragnea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *