Tot profitul din vânzarea albumului „#rezist” va merge către Factual

Ne-am bucurat când editura Curtea Veche ne-a anunțat că întregul profitul rezultat din vânzarea volumului documentar „#rezist” va merge către asociația Funky Citizens, cu scopul de a dezvolta proiectul Factual.

Context

Echipa Factual a fost pe fază și în timpul protestelor legate de OUG 13. Misiunea noastră e să educăm și să promovăm gândirea critică. O realizăm alături de comunitatea de experți care lucrează voluntar și o mică echipă internă formată din câțiva oameni. E nevoie de fact-checking pentru a responsabiliza politicienii în toate momentele, nu doar în cele mai intense civic, precum protestele. Pentru noi, ideea de „#rezist” înseamnă că ne vom face treaba pe termen lung, zi de zi, așa cum facem de aproape doi ani. Dar pentru a face treabă mai multă și mai bună, avem nevoie de resurse.

Despre volumul „#rezist”

În aproape 200 de pagini și 150 de fotografii, cartea documentează protestele din marile orașe ale țării, concentrându-se pe pancartele protestatarilor. Mesajele din timpul protestelor, irepetabile, intransigente, oneste, inteligente, subtile, de un umor irezistibil, arată că ne-am despărțit, pentru totdeauna, de vremurile în care, la demonstrații, se agitau mesaje scrise de alții cu litere albe lipite pe un fundal de pânză roșie

Mic bilanț factualian

Am produs 9 materiale în această perioadă intensă civic:

Vă mulțumim tuturor pentru susținere și vă asigurăm că simțim responsabilitatea generată de atenția dumneavoastră pentru Factual. Mai jos puteți citi textul care deschide volumul „#rezist”.

#rezist

La chirurg nu se operează după ureche. Arhitecții nu construiesc fără ingineri. Sociologii nu fac sondaje precum fac adolescenții un quiz. Fiecare dintre noi se specializează într-un domeniu, fie că e vorba de instalații electrice sau de meteorologie. Ne educăm, apoi simțim un paradox: slăvim educația și o dăm ca soluție la multe probleme, dar când avem ocazia să vorbim cu cei educați, uităm de ei. Vrem să avem păreri, dar ne pasă oare și dacă sunt ele corecte?

Factual.ro e un proiect de fact-checking politic care promovează gândirea critică într-o lume în care fiecare e liber să spună ce vrea, dar în care uităm că responsabilitatea vine la pachet cu libertatea de exprimare. Credem că e esențial pentru dezvoltarea societății ca decidenții să vorbească factual și responsabil. Vrem mai puțină retorică și mai multă ancorare în concret, în ceea ce știința poate verifica.

Această colecție de pancarte e dovada puterii mobilizatoare pe care o au cuvintele. Pentru că ținem s-avem o reputație bună, noi suntem foarte prudenți când folosim cuvintele: avem o metodologie strictă și fiecare articol publicat e dublu-verificat, ca-n academia. Creativitatea protestatarilor e incontensabilă – s-a văzut și la mulțimea #unitisalvam din 2013, se vede și acum. Dar pe lângă creativitate, protestatarii au fost și extrem de bine informați. A fost o mare lecție publică de educație civică. Suntem mândri de voi. De noi.

Salutăm ideea arhivării acestor mesaje de pe pancarte pentru viitorii arheologi ai mișcărilor sociale. Ne bucurăm că, prin cumpărarea acestui volum, ați făcut o donație către echipa Factual.ro. Lucrăm voluntar alături de o comunitate de experți și creștem natural, dar avem nevoie de resurse pentru a duce mesajul nostru la cât mai mulți cititori

Împreună putem combate manipularea și teoriile conspirației. După șerpilieni și reptilieni urmează factualienii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *