FALS | Țânțari cu număr de serie descoperiți în Franța

Un videoclip viral pe rețeaua TikTok în limba română prezintă o presupusă insectă, asemănătoare cu un țânțar, care ar avea inscripționat sub aripi un semn asemănător cu numărul 36 sau 39, nu foarte clar. 

Descrierea videoclipului este: ,,Țânțari cu nr de serie în Franta / Poarta camere video minuscule!”. Clipul are peste 3,9 milioane de vizualizări și 150.000 de reacții, din partea urmăritorilor români. 
Un clip asemănător, cu aceleași ipoteze, a circulat anul trecut și pe Facebook.

Sunetul este montat dintr-un alt clip, referitor la invazia de țânțari din Franța, din acest an. Cel mai vechi videoclip a apărut pentru prima dată în 13 septembrie 2022, fiind postat de către un utilizator vorbitor de limba rusă de pe TikTok, conform France24 . Contul utilizatorului, în acest moment, este privat. 

Descrierea videoclipului este următoarea: ,,Băieți, cine știe de unde provin cifrele de pe muște?”

Conform France24, videoclipul a devenit viral pe TikTok și Twitter (actualul ,,X”) în toamna anului 2022, utilizatori care au distribuit acest videoclip spunând că aceste insecte ,,ar fi controlate de Bill Gates” sau că ,,ar transmite boli contagioase prin aer”.

În realitate, insecta prezentată în videoclip nu este nici muscă, nici un țânțar, ci o afidă, denumită și ,,păduchele plantelor”, pentru că este dăunătoare pentru culturi. Aceste insecte pot fi atât cu aripi, cât și fără. Afida din videoclipul devenit viral este una înaripată, conform, prezentă cu precădere în zona statului american Pennsylvania, dar prezentă și în Europa.

Acest tip de afidă prezintă, sub aripi, diverse modele negre, iar unele dintre acestea pot semăna cu litere sau cifre.

Există insecte modificate genetic?

Da, insecte modificate genetic există, iar scopul lor este de a preveni răspândirea anumitor boli sau de a distruge alte insecte dăunătoare pentru om. 

Referitor la conspirațiile conform cărora fundația lui Bill Gates ar fi responsabilă pentru împrăștierea acestor insecte sau că scopul acestor insecte ar fi de a ,,împrăștia boli mortale la un cost redus”, Factual a mai dezmințit aceste afirmații într-un alt articol. 

Factual a  arătat faptul că, deși Fundația lui Bill și Melinda Gates au finanțat proiecte care au implicat modificarea genetică a țânțarilor, cu scopul de a eradica diverse boli pe care aceștia  le poartă.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC)  din SUA, insectele modificate genetic nu reprezintă un pericol pentru oameni, animale sau mediul înconjurător. 

Se pot monta camere video pe insecte?

Și acest lucru pleacă de la un fapt adevărat, însă interpretat greșit.

Cât despre camerele video montate pe insecte, cercetătorii de la  Universitatea din Washington din Statele Unite au creat, în anul 2020, o mini-cameră video care poate fi montată pe spatele insectelor, aceasta fiind descrisă ca un ,,un  sistem de cameră fără fir, de putere redusă, greutate redusă, care poate surprinde o vedere la persoana întâi a ceea ce se întâmplă de la o insectă vie reală sau poate crea viziune pentru roboții mici”.

Camera este montată deasupra insectei, sub formă de rucsac. Este clar vizibilă, iar distanța de la care poate fi controlat acest dispozitiv este una de până la 120 de metri.

Experimentul Universității americane a avut drept scop testarea unui astfel de dispozitiv în scopul cercetării comportamentului insectelor. Producerea, montarea și utilizarea aleatorie, la scară largă, a unor echipamente de acest tip ar fi mult prea costisitoare.

Videoclipul analizat prezintă, așadar o teorie falsă – insectele din imagini nu poartă dispozitive electronice, ci au un desen natural pe corp, care poate semăna cu mini-echipamente.