O pagină de Facebook a anunțat că prezintă cazul femeii ucise de rechin în timpul vacanţei din stațiunea Hurghada, Egipt, din unghiul unui presupus martor ocular. În realitate, însă, link-ul atașat postării face trimitere la un banc de pe un site obscur.
<<Un martor rupe tăcerea acum și spune ce s-a întâmplat imediat după tragedie: “erau acolo…” Cutremurător ce a urmat –VEZI ÎN PRIMUL COMENTARIU>> este textul care însoțește un link prescurtat către o pagina intitulată sursebune.com
Postarea, însoțită de un colaj de patru fotografii cu femeia ucisă de rechin, a strâns sute de mii de vizualizări, deși conținutul ei este înșelător. Susține că prezintă mărturia unui martor de la locul unei tragedii, însă linkul duce către un banc de pe o pagină de internet care nu are nicio legătură cu cazul.
Pagina de Facebook Privește și Ascultă are trei administratori din România. A fost înregistrată în 13 noiembrie 2015 și a adunat peste un milion de urmăritori.
Doi ani mai târziu și-a schimbat numele în “Privește și Ascultă Român de Pretutindeni.” Pe 6 octombrie 2021, pagina a fost contopită cu una cu un nume similar – “Privește și Ascultă”.
În prezent, este inclusă la categoria “Media/news company” iar la datele de contact figurează doar “Bucureşti Sectorul 1, România”.
La descrierea paginii găsim: “Aceasta pagina este dedicata tuturor ascultatorilor de muzica usoara si populara. Citate si stiri de”, însă postările din cel puțin ultima săptămâna nu au legătură cu domeniul declarat, majoritatea fiind bancuri sau frânturi de texte atașate unor poze cu persoane publice.
Link-ul din comentariile postării duce către un text pe site-ul sursebune.com cu titlul “Un Francez, Un Rus Si Un Englez Sunt Prinsi De Canibali”. Acesta este, în fapt, un banc semnat doar cu prenumele Dan, publicat pe 3 iulie, în ziua tragediei.
Deși reprezintă umor negru, deci o categorie aparte de divertisment, textul este încadrat pe site la secțiunea Actualitate. Pe aceeași pagină mai apar articole cu diferite remedii miraculoase, ale căror linkuri duc către pagini de tip hoax. Acestea din urmă sunt folosite la păcălirea utilizatorilor cu mai puține cunoștințe despre internet, în general prin articole false despre câștiguri ușoare.
Grafica sursebune.com copiază alte site-uri de știri și nu are căsuță redacțională și nici datele de identificare ale publisherului nu sunt la vedere.
Site-ul a fost înregistrat pe 2 mai 2022 în SUA, de o persoana fizică sau juridică anonimă.