Cu ce ajutoare pentru Ucraina se laudă România

Foto: refugiați ucraineni sosesc cu bacul la Isaccea, județul Tulcea, marti, 1 martie 2022. Inquam Photos / Adriana Neagoe

Imediat după Conferința Donatorilor, în 5 mai, Guvernul României a publicat, pe pagina oficială, un comunicat de presă preluat ulterior, ca atare, de multe instituții media (exemple aici, aici și aici), dar și de contul de comunicare al Partidului Național Liberal. Textul comunicatului spune că premierul Ciucă „a prezentat o nouă contribuție de asistență umanitară în valoare de 3,2 milioane euro”. Se poate face confuzia că România a aprobat deja acest ajutor, pe care doar l-a prezentat partenerilor săi europeni. În fapt, reprezentanții guvernelor prezenți la discuții au determinat linii viitoare de acțiune și au promis noi pachete de ajutor.

De altfel, reprezentanții UE au înaintat o sumă colosală, de 6,5 miliarde de euro, care ar fi fost preconizată ca ajutor viitor pentru Ucraina, în timpul acestei conferințe.

Unele dintre țările prezente au început deja demersurile pentru alocarea sumelor, în diferite forme de ajutor. Guvernul Suediei, de exemplu, a prezentat Parlamentului documentul pentru alocarea a nu mai puțin de 95 de milioane de euro pentru Ucraina.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1532316534328131585?s=20&t=t2wVjMf5uShccXH0MxEOUQ

Factual.ro a înaintat o cerere către Secretariatul General al Guvernului, pentru a detalia pachetele de ajutor oferite până în acest moment Ucrainei. Potrivit răspunsului oficial, România, pe cale guvernamentală, a aprobat doar trei pachete de ajutor umanitar pentru Ucraina, anterior conferinței de la Varșovia:

  • Februarie
    • Medicamente oferite cu titlu gratuit de S.C Antibiotice S.A Iași și Terapia Cluj
    • Ajutoare constând în alimente, paturi, așternuturi și combustibil în valoare de 5 milioane de lei (1 milion de euro)
  • Martie
    • Ambulanțe din dotarea ISU – 11 mașini de tip A și B (nu și C, care sunt cele mai performante)

Ulterior conferinței de la Varșovia, la finalul lunii mai, România a mai aprobat un pachet de ajutor, într-adevăr cel mai mare de până acum, însă în valoare de doar 2 milioane de euro – nu de 3,2 milioane, așa cum a susținut premierul Ciucă.

Valoarea echivalentă în euro este de 2,3 milioane, cu tot cu TVA

De altfel, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește ajutoarele financiare acordate Ucrainei. Institutul economic Kiel din Germania, care cercetează modul în care statele oferă ajutor Ucrainei încă din luna februarie, publică un studiu on-going (în derulare), care demonstrează care sunt guvernele care oferă în mod real un suport financiar Kievului.

Tracker-ul „Suport pentru Ucraina” NU plasează România în primii 15 susținători ai statului vecin. Ca procent din PIB, România se află sub 0,02% la capitolul fonduri oferite (ca atare sau ca pachete de ajutor), sub țări ca Bulgaria, Malta și Cipru.

Deși recunoaște contribuția pe care România o are pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, studiul relevă că majoritatea covârșitoare a banilor cheltuiți sunt, de fapt, fonduri europene.

Suportul acordat de România este, așadar, minimal. Chiar dacă ar fi aprobat pachetul promis, de 3,2 milioane de euro, Guvernul țării noastre s-ar fi aflat în continuare la coada listei susținătorilor Ucrainei.