„Noi nu am atacat Ucraina.”
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Sursa: RFI
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, s-au intalnit pentru negocieri de încetare a focului, în 10 martie, în Turcia. În urma discuțiilor, care nu au dus la niciun rezultat, Lavrov a făcut câteva declarații care au șocat jurnaliștii prezenți. Printre altele, ministrul rus a declarat că ”Noi nu am atacat Ucraina, nu pregătim atac asupra altor țări. Vedem multă manipulare în Ucraina, vestul transformă Ucraina într-un experiment anti-rusesc”.
De ce am hotărât să verificăm această afirmație?
Declarațiile ministrului de Externe al Rusiei sunt false, lucru evident pentru oricine are acces liber la sursele de informație. Demersul de a demonta acest gen de minciuni poate părea ridicol în sine. Totuși, exact aceasta este capcana în care Occidentul a căzut după Războiul Rece, când a început să ignore mesajele evident false lansate de propaganda rusă.
Și astăzi, propaganda rusă este construită pe structurile fostei propagande sovietice. ”Teoria modernă a războiului informațional rusesc derivă direct din spetspropaganda, predată pentru prima dată ca materie la Institutul Militar Rus de Limbi Străine în 1942, dar cu origini adânci în ideologia marxist-leninistă”, arată un document CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene) din 2016.
În 2017, un raport, publicat de London School of Economics and Political Science, a atras atenția că propaganda rusă renunță la subtilități și devine, pur și simplu, o construcție a minciunilor: ”Dacă, odată, Kremlinul a creat povești de dezinformare și falsuri cu grijă, acum, teorii ale conspirației ieftine și falsuri total neplauzibile sunt aruncate online în mod constant. Dezmințirea lor este ușoară, dar cantitatea mare poate risca să facă din asta un exercițiu inutil și, într-adevăr, scopul ar putea fi chiar acela de a forța Occidentul să piardă timp și resurse pentru dezmințire”.
Cercetătorii în studii politice au anticipat
Un alt raport, realizat în 2019 de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War, ISW, Washington) arată o cronologie a politicii externe a Rusiei, bazată aproape exclusiv pe o retorică falsă:
Raportul a analizat politica putinistă din ultimii 20 de ani, observând că „Punctele de discuție ale Kremlinului sunt pur și simplu propagandă și este ușor să le respingem ca atare. Cu toate acestea, aceste retorici au fost repetate și amplificate timp de două decenii. Ele au devenit auto-susținuțe (…)”. Așadar, prin simpla repetare ciclică a unor minciuni, Kremlinul încearcă să recreeze o realitate pe care singur o inventează.
Un nou document de analiză, publicat în 2020 de Institutul pentru Studiul Războiului, tratează subiectul propagandei de la Kremlin, subliniind că face parte dintr-o strategie ofensivă. Pratic, propaganda este o tactică de război hibrid, dar din care Rusia nu exclude armele tradiționale: ”Rusia vede războaiele hibride ca linia principală a dezvoltării militare viitoare, mai degrabă decât un fenomen temporar. Armata rusă menține spațiu teoretic pentru ideea unui război convențional tradițional și nu afirmă că toate conflictele sunt acum hibride în mod inerent”.
Sociologii ucraineni au analizat și ei propaganda rusă care privea în mod direct Ucraina. În 2015, au realizat un index al eficienței propagandei de la Kremlin. Sociologii au identificat, în document, un lanț logic al minciunilor pe care Rusia l-a promovat: ”Credem că miezul propagandei este un lanț cvasilogic de raționament:
Euromaidan a fost organizat de americani și naționaliști → ca urmare a Euromaidanului, puterea a fost preluată de naționaliști, care reprezintă o amenințare pentru oamenii de limbă rusă → Crimeea și Ucraina de Est erau în pericol → Crimeea a reușit să evite amenințarea aderând la Rusia, dar regiunile ucrainene de est s-au revoltat și cer autonomie și garanții de securitate → naționaliștii care au preluat puterea au început războiul împotriva propriului popor” (lanțul se oprește în 2015, dar a continuat, așa cum am observat, cu retorica potrivit căreia Rusia vrea să elibereze Ucraina de naționaliștii și fasciștii care au ocupat-o).
În concluzie, declarațiile lui Serghei Lavrov trebuie înțelese exact în această notă: fac parte dintr-un mecanism de propagandă foarte bine pus la punct, de la care Kremlinul nu se abate.
Nu doar Lavrov
În fond, ministrul rus de Externe respectă regulile impuse chiar de regimul din care face parte. Roskomnadzor, Serviciul Federal rus pentru Supravegherea comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media, a interzis folosirea cuvintelor ”război” și ”invazie” imediat după prima zi a atacului împotriva Ucrainei. Termenul corect, a atras atenția regulatorul de la Kremlin, este ”operațiune militară specială”. Publicațiile care nu se conformează sunt amendate și închise. Persoanele fizice care folosesc aceste cuvinte (fie în spații publice, fie pe social media) sunt amendate și deținute.
Mai multe publicații media au fost deja închise. Presa independentă de la Moscova relatează că peste 150 de jurnaliști au părăsit Rusia, ca să nu fie arestațideținuți. Mii de cetățeni ruși au fost reținuți pentru că au ieșit la protest împotriva războiului din Ucraina.
*Foto: EPA
*Foto: AFP
Evidența: Rusia a atacat Ucraina
Conflictul din Ucraina are etape clare și documentate de multiple surse.
- Există numeroase imagini din satelit care arată distrugerile în urma bombardamentelor rusești
- Au fost publicate filmări cu drona, care arată dimensiunea distrugerilor cauzate de atacurile Rusiei
- Financial Times are o hartă în mișcare cu operațiunile armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, începând din 24 februarie și până în prezent
- Think-tank-ul Consiliul pentru Politici Internaționale, fondat în 1921, a catalogat acțiunea Rusiei drept ”o invazie la scară largă” (”a full scale invasion”)
- Institutul pentru Studiul Războiului analizează zilnic mișcările de trupe rusești
În Kharkiv, distrugerile au fost dintre cele mai semnificative:
O bază militară din apropierea Poloniei a fost atacată:
O maternitate din Mariupol a fost afectată de bombardamente. Cel puțin trei persoane, printre care o femeie însărcinată și un copil, au murit:
În 14 martie, trupele rusești au bombardat și periferiile capitalei Kiev:
Emin Sansar/Anadolu AgencyGetty Images
Propaganda, combătută de SUA și UE
Declarațiile lui Serghei Lavrov au fost combătute inclusiv de Statele Unite și Uniunea Europeană.
Departamentul de Stat al SUA a scris, pe Facebook: ”FAPT: Kremlinul continuă să facă afirmații false și să răspândească dezinformare cu privire la războiul neprovocat și premeditat pe care Putin l-a început în Ucraina”.
Pagina EUvsDisinfo, un proiect extern dezvoltat de task force-ul East StratCom (înființat în 2015 de Consiliul Europei), a publicat, de asemenea, un mesaj video prin care demontează afirmațiile lui Lavrov:
#PutinsWar pic.twitter.com/pnP08Ns6Qo
— EUvsDisinfo (@EUvsDisinfo) March 10, 2022