Și-a dat Putin afară angajații de la Kremlin?

*Foto: Vlad Vasnetsov/Pixabay

Răspunsul corect la această întrebare este: nu știm. Dragoș Pîslaru, în schimb, s-a grăbit să dea această informație drept certă, rostogolind o supoziție care s-a născut în presa tabloidă din Statele Unite.

„Vladimir Putin a concediat întreg personalul de la Kremlin (peste 1.000 persoane), de frică să nu fie otrăvit. Ce paradox!”

a scris europarlamentarul USR-PLUS pe Facebook, în 18 martie

Postarea sa, care nu spune nimic altceva, a adunat peste 2.000 de like-uri. În comentarii, Dragoș Pîslaru a postat un link care duce la o știre ProTV.

Am refăcut parcursul acestei informații, altfel atrăgătoare. 

Presa din România a „mușcat”

Dragoș Pîslaru citează Pro TV în comentariile de la postarea sa, care a publicat știrea, cu exact acest titlu:

Informația, însă, a fost publicată de aproape toate site-urile de știri din România, inclusiv Digi24 și Antena3.

Toate instituțiile media din România au aceeași sursă: un articol publicat de The Daily Beast, în 16 martie (în timp ce ProTV și Digi24 citează corect sursa, Antena3 oferă doar numele autorului articolului, fără să menționeze unde a fost publicată informația și, desigur, fără link către articolul original).

Articolul original, scris de Craig Copetas (fost corespondent la Moscova al Wall Street Journal), pornește de la o presupusă discuție pe care jurnalistul afirmă că a avut-o cu un fost agent secret. Singura indicație pe care care o avem despre această persoană este că ar fi fost, se menționează în articol, ”un agent clandestin veteran al Direcției Generale pentru Securitate Externă a Franței” – așadar, nici măcar un apropiat al Kremlinului.

Chiar și așa, articolul se concentrează pe un larg set de supoziții despre cum ar putea să fie anihilat Vladimir Putin, în opinia fostului agent. Titlul materialului original este ”Fost agent secret: iată cum Vladimir Putin ar putea să își găsească sfârșitul”.

Referirea la cei 1.000 de angajați concediați se face într-o singură frază, care sună chiar mai ipotetic decât analiza în sine:

”Potrivit unei surse care lucrează în eșaloanele superioare ale unui minister rus, Putin i-ar fi concediat în februarie pe cei aproximativ 1.000 de persoane – de la bucătari la spălători, la secretare la gardieni de corp – care au satisfăcut nevoile sale personale și profesionale zilnice și i-a înlocuit cu un nou grup de însoțitori”.

Asta e tot. Această frază a dus la valul de știri din România care dau drept sigură informația potrivit căreia Putin și-a concediat tot staff-ul de la Kremlin.

E The Daily Beast o sursă de încredere?

The Daily Beast este o publicație media online, în format tabloid. Creat în 2008 de Tina Brown, fost editor al altor publicații tabloide, ca Vanity Fair și The New Yorker. Este o combinație de agregator de știri și creator de conținut, dar fără să își fi câștigat respectul ca sursă de încredere.

Potrivit site-ul de analiză Ad Fontes Media, care a dezvoltat o hartă a încrederii pentru marile instituții de presă internaționale, The Daily Beast are un scor de aproximativ 36 de puncte, dintr-un maxim de 64 posibile, pe scara fiabilității (informații sigure, verificate).

Nici analiștii de la The Factual nu consideră publicația drept una dintre sursele cele mai de încredere și o situează tot la jumătatea graficului privind siguranța informațiilor oferite.

Concluzie

Dragoș Pîslaru a repetat o informație dată de presa din România drept sigură, dar care nu a fost verificată în niciun fel. Informația a plecat de la o singură sursă, însă nici măcar sursa originală nu dă informația drept certă. Nu există nicio voce oficială, din Rusia sau din afara ei, care să fi confirmat concedierea personalului de la Kremlin, de către Vladimir Putin.