Context
Viorica Dăncilă a luat cuvântul în timpul mitingului PSD de sâmbătă, 9 iunie, prilej cu care a făcut următoarele declaraţii cu privire la Liviu Dragnea şi la Călin Popescu-Tăriceanu:
Președintelui PSD i s-a deschis dosar penal chiar înaintea campaniei electorale din 2016. Președintelui ALDE i s-a deschis dosar penal înaintea campaniei din 2016.
Ce verificăm?
Metodologia Factual.ro specifică faptul că, înainte de a purcede la a verifica o afirmație, trebuie să specificăm foarte clar ce anume analizăm. De aceea începem prin a spune că nu se poate analiza factual, conform metodologiei noastre, dacă o situație punctuală a unuia dintre lideri a avut sau nu vreun impact asupra rezultatului unui anume scrutin, asa ca nu aceasta posibila influenta este cea care ne interesează.
Vom verifica însă dacă există vreo legătură temporală între momentul deschiderii dosarelor celor trei politicieni invocați în declarațiile de mai sus și campaniile electorale derulate în perioadele în care cei trei politicieni au făcut obiectul unor cercetări penale, precum și modul în care parcursul acestor dosare în justiție s-a suprapus cu perioadele de campanie electorală recente.
Verificare
Pentru început, vom stabili când a început fiecare campanie electorală înaintea fiecărui scrutin important din ultimii ani.
Campanie alegeri locale 2012: 11 mai
Campanie alegeri parlamentare 2012: 9 noiembrie
Campanie alegeri locale 2016: 6 mai
Campanie alegeri parlamentare 2016: 11 noiembrie
Deşi Viorica Dăncilă nu precizează exact la care tururi de scrutin din 2016 se referă, ne vom raporta atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare.
Liviu Dragnea – 3 dosare:
- Cronologia dosarului Referendumului, în care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspedarea executării pedepsei. Menționăm și că Liviu Dragnea nu era, la momentul deschiderii dosarului, președintele PSD.
:
- 6 septembrie 2012: DNA anunţă începerea urmăririi penale (64 de zile înainte de startul celei mai apropiate campanii electorale – cea pentru parlamentarele din 2012)
- 7 octombrie 2013: trimitere în judecată (circa un an înainte de cea mai apropiată campanie electorală, cea pentru prezidențialele din 2014)
- 22 aprilie 2016: condamnare definitivă (cu 14 zile înainte de startul celei mai apropiate campanii electorale – cea pentru localele din 2016)
- 24 martie 2016 – DNA anunță dosarul privind-o pe soția lui (cu 43 de zile înainte de campanie pentru locale și 232 zile înainte de campania pentru parlamentarele din 2016)
- 6 aprilie 2016: DNA anunţă dispunerea extinderii urmăririi penale (30, respectiv 219 de zile până la startul campaniilor pentru locale, respectiv parlamentarele din 2016)
- 8 iunie 2018: a treia amânare a verdictului (ÎCCJ) (33, respectiv 156 de zile până la startul campaniilor pentru locale, respectiv parlamentarele din 2016)
- Cronologia din dosarul Teldrum:
- 13 noiembrie 2017: DNA anunţă dispunerea urmăririi penale (în contextul în care o notificare din partea OLAF a fost primită cu mai mult de un an înainte, în 30 septembrie 2016, adică cu 42 de zile înainte de startul campaniei pentru parlamentarele din 2016)
Comparând cronologia dosarelor cu startul campaniilor electorale, constatăm:
- Dosarul referendumului – urmărirea penală începe cu circa două luni înainte de startul campaniei pentru alegerilor parlamentare din 2012 și condamnarea definitivă vine 3 ani și jumătate mai târziu, cu două săptămâni înaintea de startul campaniei pentru localele din 2016
- Dosarul angajărilor fictive – urmărirea penală începe împotriva lui Liviu Dragnea cu 30 de zile înainte de startul campaniei pentru localele din 2016
- Dosarul Teldrum – începerea urmăririi penale este departe de startul vreunei campanii electorale (deși OLAF făcuse o notificare cu 42 de zile înainte de startul campaniei pentru parlamentarele din 2016)
Călin Popescu Tăriceanu:
Cronologia dosarului retrocedărilor (în care preşedintele Senatului este acuzat de comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului)
- 24 mai 2016: DNA anunţă dispunerea efectuării urmăririi penale (în timpul campaniei electorale pentru localele din 2016, cu 12 zile înainte de alegeri, la care Călin Popescu Tăriceanu nu a candidat)
22 mai 2018: ÎCCJ hotărăşte achitarea pe fond (care nu este definitivă)
Interpretarea cronologiilor
În cazul lui Liviu Dragnea, putem considera că cel mai important eveniment juridic al anului 2016 nu a fost deschiderea acelui dosar penal invocat de Viorica Dăncilă, ci condamnarea definitivă în Dosarul referendumului, în luna aprilie 2016, în urma procesului început în 18 februarie 2014, ulterior urmăririi penale începută în 6 septembrie 2012.
În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, urmărirea penală începe cu puţin timp înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile locale – alegeri la care nici preşedintele Senatului, nici cel al Camerei Deputaţilor nu au candidat (presupunem că la acestea se referă Viorica Dăncilă, ţinând cont de reperele temporale prezentate în cronologie sus).
Ambii politicieni au participat la alegerile parlamentare din anul 2016, alegeri care au fost câştigate de coaliţia condusă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
Concluzie
Afirmaţiile Vioricăi Dăncilă sunt nici adevărate, nici false – înţelegem că afirmaţia acesteia induce ideea că respectivele dosare au fost iniţiate cu scopul de a prejudicia imaginea celor doi şi de a le afecta şansele electorale, însă acest lucru este dificil de cuantificat.
Nu putem verifica direct impactul începerii urmăririi penale asupra rezultatelor în alegeri ale lui Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu.
Mai mult, considerăm că o problemă mult mai mare pentru imaginea lui Liviu Dragnea o constituie sentinţa definitivă din anul 2016, nu deschiderea unui nou dosar, dată fiind imposibilitatea desemnării sale în Guvern (din cauza prevederii care interzice accesul în Executiv pentru persoanele condamnate definitiv).