Panou rutier ”Du-te-n p…”, amplasat în Odessa

Imediat după invazia rusească în Ucraina, au apărut în spațiul public informații despre diverse strategii de descurajare a trupelor rusești, de către partea ucraineană. Una dintre acestea a fost presupusa modificare a panourilor rutiere, astfel încât trupele din Rusia să fie încurcate în deplasarea pe teritoriul Ucrainei. 

De unde a plecat ideea?

Ideea transformării panourilor rutiere a venit chiar de la compania responsabilă cu montarea acestora în Ucraina, Ukravtodor (Agenția de Stat pentru Automobile și Drumuri). Agenția a postat, în 26 februarie (deci la două zile după primul moment al conflictului), următorul mesaj:

Este un îndemn pentru demontarea semnelor rutiere. „Inamicul are o legătură jalnică, nu se concentrează pe teren. Să-i ajutăm să ajungă direct în iad. Ukravtodor face apel la toate organizațiile rutiere, comunitățile teritoriale și autoritățile locale să înceapă imediat demontarea indicatoarelor rutiere din apropiere”, se arată în mesaj.

Textul panoului din fotografie,  „Du-te-n p…”, expresie făcută celebră de apărătorii ucraineni din Insula Șerpilor care, confruntați cu un atac al armatei ruse, au transmis, prin radio: ”Navă de război rusească, du-te-n p…”.

Agenția ucraineană nu a menționat dacă fotografia este autentică sau nu, însă a preluat un articol publicat de Washington Post, cu titlul „Agenție ucraineană, îndemnând la înlăturarea semnelor, postează o fotografie falsă cu un mesaj colorat pentru Rusia”. Ukravtodor a distribuit articolul, cu textul: „Suntem foarte recunoscători pentru atenția și suportul vostru”.

Au fost amplasate și semne rutiere reale cu mesaje pentru armata rusă?

Alte două zile mai târziu, în 28 februarie, Ukravtodor a distribuit noi fotografii prin care arăta, de această dată, o acțiune din teren. Angajații săi, susținea agenția, urmau să amplaseze indicatoare rutiere cu chipul lui Vladimir Putin, peste care este suprapus semnul „interzis”. Indicatoarele, a notat Ukravtodor, urmau să fie montate pe drumurile naționale și europene.

Publicația Hotnews din România a preluat, însă, un alt mesaj, din 7 martie, care arată că un semn rutier cu mesajul photoshopat din prima postare a fost într-adevăr amplasat în trafic. Jurnalistul britanic Shaun Walker, corespondent special al The Guardian în Ucraina, a postat o fotografie care arată panoul, la intrarea în Odessa.

Chestionat, de comentatori, dacă fotografia este reală, corespondentul britanic a revenit și a reafirmat că el însuși a surprins imaginile, cu câteva ore mai devreme. În sprijinul afirmației, a publicat o altă fotografie, realizată dintr-un unghi mai îndepărtat.

Shaun Walker se afla în drum spre graniță și a părăsit Ucraina o zi mai târziu, în 8 martie, când a postat un nou mesaj, de această dată apreciativ față de felul în care s-au organizat românii pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni.

Concluzie

Fotografia inițială cu panoul care transmite o înjurătură la adresa invadatorilor ruși nu este autentică. În schimb, în Ucraina au fost montate indicatoare rutiere cu mesaje pentru soldații ruși, inclusiv unul similar cu cel postat inițial de agenția de drumuri ucraineană.