Monica Pop despre Fauci și încărcătura virală a vaccinaților comparativ cu nevaccinații

„[afirmațiile] doctorului Fauci, considerat marele specialist al mapamondului acum, care spune foarte clar că încărcătura virală a unui vaccinat infectat este egală cu încărcătura virală a unui nevaccinat infectat și că transmiterea este la fel și nu este niciun fel de deosebire”

Monica Pop, Sinteza Zilei, min. 01.45.22

Context

Pe 22 decembrie 2021, Monica Pop – fostă șefă a Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București – a fost prezentă într-o emisiune de la Antena 3. 

Medicul, de specialitate oftalmolog, i-a luat apărarea Danei Budeanu, cunoscută pentru opiniile anti-certificat verde, într-o dispută cu Laura Ghibu – medic român stabilit în Suedia. 

Aceasta din urmă a întrebat-o pe Dana Budeanu dacă își asumă decesele oamenilor care i-au ascultat părerile de pe rețelele de socializare și au decis să nu se vaccineze. 

Monica Pop a intervenit, aducând în discuție, ca argument pentru nevaccinare, „[afirmațiile] doctorului Fauci, considerat marele specialist al mapamondului acum, care spune foarte clar că încărcătura virală a unui vaccinat infectat este egală cu încărcătura virală a unui nevaccinat infectat și că transmiterea este la fel și nu este niciun fel de deosebire”.

Verificare

Doctorul Anthony Fauci, pe care Monica Pop îl citează, este unul dintre cei mai respectați imunologi din lume. Cercetător american cu origini italiene, dr. Fauci conduce Institutul Național American al Alergiilor și Bolilor Infecțioase (National Institute of Allergies and Infectious Diseases – NIAID) încă din 1984. A fost consilier pe probleme de Sănătate Publică pentru șapte președinți ai Americii, inclusiv pentru actualul șef de la Casa Albă, Joe Biden.

În vara lui 2021, când varianta Delta a devenit prevalentă în Statele Unite, dr. Fauci a citat studii făcute pe persoanele infectate vaccinate și nevaccinate, în ceea ce privește cantitatea de virus regăsită în probele nazofaringiene. 

Fauci a declarat „persoanele vaccinate care în cele din urmă se infectează sunt în general fără simptome sau cu simptome minime. Totuși, este clar că sunt capabile să transmită infecția către persoane neinfectate. Datele care ni s-au raportat indică faptul că, dacă te uiți la nivelul virusului găsit în probele nazofaringiene ale unei persoane care este vaccinată și are o infecție și le compari cu nivelul virusului din probele unei persoane nevaccinate care este infectată, sunt de fapt echivalente”.

Medicul a adus acest argument, însă, în sprijinul măsurii obligativității purtării măștii pentru toate persoanele, vaccinate sau nu – și nicidecum pentru a sugera că vaccinarea este ineficientă.

În teoria erorilor logice, ceea ce Monica Pop face se cheamă ignoratio elenchi. Cu alte cuvinte, direcționarea greșită a argumentației (altfel, corecte), pentru a obține concluzia care îi servește scopului (greșit). Dr. Fauci nu a susținut niciodată că vaccinarea este inutilă. Ba dimpotrivă, chiar și cele mai recente declarații ale sale sunt în sensul vaccinării universale împotriva coronavirusului.

Dr. Fauci se referă la „persoanele vaccinate care se infectează”. Dar câte persoane vaccinate se infectează, în comparație cu nevaccinați?

Faptul că persoanele vaccinate se pot infecta este explicabil: niciun vaccin din lume, deci nici cel împotriva coronavirusului, nu este 100% eficient, după cum subliniază și Centrul pentru Controlul Bolilor (Centre for Disease Control, CDC) din Statele Unite. 

Eficiența diferă în funcție de tipul de vaccin și de varianta de coronavirus contractată (precum și de unele caracteristici genetice, care sunt însă mai greu de stabilit). Spre exemplu, un studiu publicat în Statele Unite, la finalul lui decembrie 2021, arată că vaccinul Pfizer are o eficiență generală de 93% și una de doar 70% împotriva variantei Omicron.

Asta înseamnă că, în medie, 7% dintre cei vaccinați nu vor obține protecție împotriva variantelor inițiale ale Sars-CoV 2, iar împotriva Omicron, aproape o treime dintre cei vaccinați vor rămâne fără acoperire imunitară.

Totuși, riscul de infecție al persoanelor vaccinate este de cinci ori mai mic față de nevaccinați, iar riscul de deces este de 14 ori mai mic, arată CDC.

Așadar, ceea ce Monica Pop încearcă să transmită – și anume că riscul vaccinaților de a transmite boala este egal cu cel al nevaccinaților – este fals. Riscul vaccinaților de a se infecta și, pe cale de consecință, de a transmite boala, este de cinci ori mai mic.

Dacă ne referim la ratele spitalizării, riscul crește: nevaccinații au de 8 ori mai multe șanse să dezvolte forme severe și să ajungă în spital, decât vaccinații.

Datele sunt similare cu cele obținute de Institutul Robert Koch, citat de DW. Institutul monitorizează pandemia de coronavirus în Germania.

Foto cover: Monica Pop Facebook

Concluzie

Monica Pop manipulează date corecte, în sprijinul unei teorii false. Vaccinații nu au același risc de transmitere a infecției, pentru simplul fapt că nu se infectează la fel de ușor ca cei nevaccinați. În plus, riscul lor de spitalizare este mult redus, ceea ce automat pune o presiune mult mai mică asupra sistemelor sanitare.