Factual se declară solidar cu Faktograf.hr și Melita Vrsaljko și reacționează la violența împotriva jurnaliștilor din Croația

Factual și Funky Citizens sunt solidari cu colegii noștri din Croația, redacția Faktograf.hr, în urma atacurilor repetate împotriva fotografei Melita Vrsaljko. 

Melita Vrsaljko este fact-checker și fotograf pentru redacția croată Faktograf. Aceasta documentează și publică investigații despre problemele de mediu din Croația pe Faktograf.hr și pe site-ul Climate Portal. A fost atacată săptămâna aceasta în timp ce documenta deșertarea ilegală de gunoaie pe terenul unui consilier local din Nadin, localitatea Zadar, Croația. 

Aceasta și-a detaliat dublul atac pe pagina redacției, explicând cine au fost făptașii. În timp ce documenta depozitarea ilegală deșeurilor de lângă curtea familiei consilierului Dario Vrsaljko, tatăl acestuia a atacat-o fizic și verbal. A doua zi, bărbatul a mers alături de fiica sa, Iva Perić și au atacat-o pe jurnalistă chiar în casa sa, spărgându-i telefonul și agresând-o fizic. 

Melita Vrsaljko a discutat și despre reacția poliției. Instituția a documentat atacul și au existat și martori oculari, iar poliția a categorizat atacul drept un eveniment de tulburare a liniștii publice, în care toți trei au fost declarați făptași, cu toate că atacul a fost îndreptat către jurnalistă.

Este primul atac fizic la adresa unui jurnalist Faktograf.hr

Redacția Faktograf.hr este prima redacție de fact-checking din Croația. În studiul de caz întocmit de redactori în 2023, aceștia semnalează primele atacuri la adresa lor, care au început înainte de 2020. Au primit mesaje de amenințare, au fost surprinși de atacuri de dezinformare pe rețelele de socializare și au fost dați în judecată. 

Principalele rețele de fact-checking din lume, European Fact-Checking Standards Network și Poynter Institute, au reacționat la vestea atacului, condamnând violențele împotriva jurnaliștilor.  Comitee to Protect Journalists atrage atenția că, în anul 2023, peste 99 de jurnaliști au murit în zone de conflict sau în urma actelor de violență.

Alte surse privind atacul asupra jurnalistei din Croația:

Declarația EFCSN: https://efcsn.com/news/2024-07-17_efcsn-condemns-attack-on-croatian-fact-checker/ 

Postul de  LinkedIn al jurnalistei:   

https://www.linkedin.com/posts/eurofactcheck_novinarka-klimatskog-portala-i-faktografa-activity-7219330504456564736-UNDW/?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Articolul original de la faktograf.hr: https://udruga.faktograf.hr/2024/07/17/journalist-of-the-climate-portal-and-faktograf-hr-physically-attacked-in-her-home/