Conturile de Facebook și alegerile europarlamentare

În România există 9,8 milioane de conturi de Facebook. Mâine ne vom alege reprezentanții în Parlamentul European. În acest context, echipa Factual, ajutată de voluntari, a monitorizat conturile de Facebook a 30 de candidați politici.

Selecția candidaților am făcut-o pornind de la analiza făcută de Politico și listele candidaților la aceste alegeri. Pe lângă aceștia, am mai făcut verificări pe declarații făcute și de alți oameni politici făcute în contextul alegerilor. Pentru că procesul de verificare este unul complex și include specialiști din diverse domenii, am publicat până în această zi 26 de verificări, iar alte declarații se află încă în procedura de peer-review.

Cum au postat și ce am verificat

Am verificat ce au scris aceștia pe paginile lor de socializare oficiale și pe conturile personale, dar nu am luat în considerare linkuri către interviuri sau dezbateri televizate și nici postări lipsite de conținut verificabil. Ci, doar ce au scris.

Unii dintre ei au comunicat puțin sau mai deloc pe Facebook.

Între 8 mai și 24 mai politicienii au avut 850 postări, numărul zilnic crescând pe măsură ce ne-am apropiat de ziua alegerilor.

În mod interesant, cele mai populare postări ale candidaților nu au conținut afirmații verificabile sau promisiuni electorale. Situația este cea de mai jos:

Pentru PSD, am verificat 12 declarații politice, 5 au primit verdictul de fals și 5 adevărat, una trunchiat și una parțial adevărat. Carmen Avram a avut cea mai populară postare pe Facebook. Această afirmație nu conține nimic verificabil.

La PNL au existat afirmații politice verificabile, 3 au primit adevărat, una a primit trunchiat. Rareș Bogdan a făcut cea mai populară postare; nimic verificabil însă.

Din partea USR – PLUS am verificat 2 afirmații, ambele adevărate. Dacian Cioloș a avut cele mai multe reacții la o postare care nu cuprinde informații verificabile.

La ALDE am verificat 2 afirmații politice, una a primit fals și cealaltă trunchiat. Norica Nicolai a postat un link și a primit cele mai multe reacții. Ne-am asumat de la început că nu verificăm linkurile postate de candidați.

La Pro România, au existat 3 afirmații politice verificate, toate adevărate. Victor Ponta a avut cea mai populară postare cu un video critic la adresa PSD, dar nici în acest caz nu a fost nimic verificabil.

Ne vom pregăti mai bine pentru următoarele alegeri.

Cum ne poți ajuta

Factual este o inițiativă susținută exclusiv din donații individuale. Credem cu tărie că meriți să știi dacă poți avea încredere în ce spun cei care îți cer votul. Dacă și tu crezi la fel atunci susține proiectul Factual printr-o donație.