Andrei Marga se laudă că a lăsat UBB în „anticamera” clasamentului Shanghai

Andrei Marga, controversat politician și fost rector al Universității din Cluj, a semnat un articol, în 26 noiembrie 2022, intitulat ”Degradarea vieții academice”.

Marga susține că, în ultimii ani, industria, infrastructura, justiția și educația s-au degradat accelerat. În sprijinul afirmațiilor lui, Marga susține că universitatea clujeană pe care a condus-o era pe cale să fie inclusă în rankingul Shanghai încă de acum 10 ani, în vreme ce abia în 2018 Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca a fost publicată, pentru prima dată, în clasament.

”Recent, se atrage atenția asupra degradării universității pe care am condus-o. Când am plecat, în 2012, Universitatea „Babeș-Bolyai” era în anticamera primelor cinci sute de universități din lume (potrivit rankingului Shanghai), având de partea ei toate evaluările internaționale, împreună, în regiune, cu universitatea din Zagreb. Datele se pot consulta oricând. Nu discut ce a urmat. Menționez doar că cedările gen „între noi”, „servicii în reciprocitate”, „mă sprijini, te sprijin” și valurile corupției sunt un cancer cunoscut al instituțiilor”, arată textul semnat de Andrei Marga în cotidianul.ro.
Andrei Marga, fost rector al Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca (perioada 1993-2004 și 2008-2012), fost ministru al Educației Naționale (perioada 5 decembrie 1997 – 28 decembrie 2000) și fost ministru al Afacerilor Externe (7 mai 2012 – 6 august 2012) este politician liberal, filosof și publicist.

Andrei Marga / Foto: mae.ro

Ce este rankingul Shanghai?

Ranking-ul Shanghai mai este denumit Clasamentul Academic al Universităților Mondiale (ARWU). A fost publicat pentru prima dată în iunie 2003, de Center for World-Class Universities (CWCU), Graduate School of Education (fostul Institutul de Învățământ Superior) al Universității Jiao Tong din Shanghai, China. 

Potrivit statutului, Shanghai Ranking Consultancy este o organizație independentă, care nu este subordonată niciunei universități sau agenții guvernamentale. 

ARWU folosește următorii indicatori obiectivi pentru a clasifica universitățile:

  • numărul de absolvenți și personal care au câștigat premii Nobel și medalii Fields 
  • numărul de angajați laureați ai celor două premii menționate mai sus 
  • numărul de cercetători citați selectați de Clarivate (lider mondial în proiecte inovative)
  • numărul de articole publicate în reviste Nature și Science 
  • numărul de articole științifice indexate în Science Citation Index Expanded și Social Sciences Citation Index în Web of Science 
  • un indice compozit de performanță, care ia în calcul ceilalți cinci indicatori, raportat la numărul de cadre academice

Clasamentul este realizat în felul următor: primele 100 de universități sunt ierarhizate una după alta, următoarele 100, în două blocuri de câte 50, iar de la locul 200 în jos, universitățile sunt evaluate în blocuri de câte 100. 

Metodologia completă prin care universitățile ajung să fie clasate în Shanghai Ranking poate fi consultată aici.

2017 a fost anul în care, pentru prima dată în istoria instituțiilor de învățământ superior din România, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca a fost inclusă în acest clasament. În anul respectiv a fost pentru prima dată când Shanghai ranking a ierarhizat 800 de universități, față de 500, câte erau incluse anterior.

UBB / Foto: Wikipedia

În 2017, Universitatea „Babeș-Bolyai” nu a obținut niciun punct la indicatorii referitori la cercetătorii premiați Nobel sau Fields, a obținut 10,9 puncte la indicatorul care ia în calcul numărul de cercetători cei mai des citați, 3,3 puncte la indicatorul legat de referințele publicate în revistele de specialitate Science și Nature, 22,2 puncte la indicatorul de citate în Science Citation Index Expanded și Social Sciences Citation Index în Web of Science și 12,4 puncte la indicele compozit al perfomanței universitare.

Prin comparație, în același an, pe primul loc a fost clasată Harvard University. La indicele compozit a obținut 79,5 puncte, iar la restul indicilor, Harvard a obținut câte 100 de puncte.

Declarațiile făcute de Andrei Marga referitoare la faptul că universitatea clujeană se afla în „anticamera” Shanghai Ranking se sprijină pe câteva articole publicate în 2013 în presa din România. Potrivit declarațiilor oficialilor UBB, Facultatea de Matematică din cadrul universității fusese inclusă pe poziția 101 – 150. Articolele pot fi consultate aici, aici și aici. Oficialii clujeni nu au prezentat, atunci, documente oficiale în susținerea afirmațiilor lor, iar rankingul Shanghai pentru anul 2013, care poate fi consultat aici, nu listează nicio universitate din România.

În plus, realizatorii clasamentului Shanghai nu includ facultăți, ci doar universități. În anul 2013, la capitolul „Matematici”, cele mai prestigioase universități formau acest clasament. UBB nu apare pe listă (ca, de altfel, nicio altă instituție de învățământ superior din România).

Este de subliniat și faptul că rankingul Shanghai a fost criticat, de-a lungul timpului, de mai mulți cercetători. Un studiu din 2009 este tranșant în a clasifica rankingul drept irelevant: „Principalele noastre concluzii sunt că criteriile utilizate nu sunt relevante, că metodologia de agregare este afectată de o serie de probleme majore și că întregul exercițiu suferă de o atenție insuficientă acordată aspectelor fundamentale de structurare. Prin urmare, opinia noastră este că clasamentul Shanghai, în ciuda acoperirii media pe care o primește, nu se califică drept un instrument util și pertinent pentru a discuta despre „calitatea” instituțiilor academice, cu atât mai puțin pentru a ghida alegerea studenților și a familiei sau pentru promovarea reformelor sistemelor de învățământ superior”. Un alt studiu, axat pe realitatea academică din Franța și publicat tocmai în revista Nature, atrage atenția că instrumentul este larg promovat de media și că a devenit „un argument politic pentru reforme și un instrument de comunicare pentru anumiți președinți de universități”.

În concluzie, declarația lui Andrei Marga referitoare la faptul că Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca era în ”anticamera” Shanghai ranking este falsă. Pentru prima dată, instituția de învățământ superior din Cluj-Napoca a fost clasată în acest top în anul 2017, cu cinci ani după ce Andrei Marga a părăsit poziția de rector.